Srebrenica: Iz masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci

Vijesti 28. okt 201413:16 > 13:18
EPA

Na lokalitetu Jasenova na području općine Srebrenica danas je počela ekshumacija žrtava iz proteklog rata i do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Za sada možemo reći da je otkrivena masovna grobnica i da su već sada ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Riječ je o kompletnim posmrtnim ostacima, a pretpostavlja se da su to žrtve koje su ubijene 1993. godine na ovom području”, pojasnila je Čengić.

Prema njenim riječima, nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava bit će prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli gdje će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se na temelju DNK analize utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava.

“Za sada se pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, a ekshumacijom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH. Ekshumacija je u toku, a pretraživanje lokaliteta se vrši i mašinski i ručno”, kazala je Čengić.

Očekuje se da će ekshumacija biti nastavljena i sutra.

“Za sada ne možemo tačno reći koliko žrtava ćemo pronaći, a očekujemo najmanje četiri žrtve”, poručila je Čengić.