"ZA" i "PROTIV": Zakon o radu podijelio sindikate u RS-u

Vijesti 31. jul 201518:08 > 20:24
N1

Nakon usvajanja reformske agende, okvirno dogovorenog mehanizma koordinacije, preostalo je donošenje Zakona o radu i u Republici Srpskoj. Vlada najavljuje da će detaljno proučiti federalni tekst zakona, na koji sindikati u entitetu vrte glavom i najavljuju proteste.

Pauza za doručak, i po kišovitom danu koriste je zapsolenici Vlade RS.
Oni su dio zaposlenih koji se finansira iz budžeta entiteta. Javna uprava, zdravstvo, obrazovanje, administracija, oblasti su u kojima radi polovina od ukupno zaposlenih oko 243 000 radnika.

Njima je jedanak broj penzionera, a šta su razvojni prioriteti najbolje govori podatak da je broj automobila veći od broja zaposlenih u RS, za čak 26.000.

Statistika kaže da na 1.000 stanovnika u RS, ima 256 vozila, što je duplo iznad svjetskog prosjeka.

Najviše automobila je u Banjaluci i Bijeljini, gdje je i najviše administracije.

Taj podatak za sindikat je dokaz, da bogati postaju još bogatiji, a da se radnička klasa uništava. Manjinski sindikat u RS je za novi zakon o radu, kao i Unija poslodavaca. Kažu njime se štite radnici u realnom sektoru.

Za Savez sindikata RS, novi zakon je neprihvatljiv i put u porobljavanje radnika zbog zahtjeva stranih kreditora.

Zaključivanje ugovora na određeno bez ograničenja, mogućnost otkaza radniku nakon polugodišnjeg bolovanja, prekovremeni sedmični rad do 60 sati, smanjenje otpremnine i godišnjeg odmora, vremensko ograničavanje kolektivnih ugovora, samo su neke stavke koje će ako se nađu u nacrtu Zakona o radu, označiti početak ulične radničke borbe.

“NE” novom Zakonu o radu odjeknulo je, no nedovoljno da bi glavni uslov kreditora bio odbijen. Pismo namjere direktorici MMF-a Kristini Lagard u završnoj je fazi izrade.

Vlasti dva entiteta i države u njegovoj radnoj verziji iznijeli su loše ekonomske prognoze.

Namjeravaju da se obavežu da će u kratkom roku donijeti niz zakona, među njima i onaj o radu.