Pitamo nadležne: Gdje su poklonjeni milioni za projekte?

Vijesti 04. aug 201518:16 > 18:55
N1

Bosna i Hercegovina tražit će novac od Evropske unije za dva infrastrukturna projekta, koje je kandidovala nadležnom komitetu Evropske komisije.

Riječ je o izgradnji graničnog prelaza i mosta na Savi, Odžak – Svilaj, čija je vrijednost 109 miliona eura, od čega je grant Evropske komisije 22 miliona.

Drugi projekat je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, vrijednosti 105 miliona eura, uz evropski grant od 21 milion eura.

Sve je to priprema za predstojeći Bečki samit, koji je zakazan za 27. avgust, gdje projekti za Zapadni Balkan trebaju biti odobreni.

Premijeri zemalja Zapadnog Balkana, u zajedničkoj briselskoj izjavi predložili su desetine infrastrukturniH projekata. Riječ je o autocestama, željeznici i aerodromima u BiH, Srbiji, Albaniji i Crnoj Gori.

Svaka od tih zemalja treba da sačine svoju jedinstvenu listu prioritetnih projekata, BiH je zasad kandidovala dva, pa se postavlja pitanje šta će biti sa ostalim najavljivanim projektima.

Ranije je najavljeno da će BiH kandidovati pet projekata, među kojima su autoput Gradiška-Banjaluka-Travnik-Lašva.
Planirano je sufinansiranje koridora 5C, te istoimenog željezničkog koridora koji će povezivati Šamac, Sarajevo, Mostar i Čapljinu. Predviđen je i projekat proširenja sarajevskog aerodroma, te plovnog puta na Savi, uz izgradnju luka u Šamcu i Brčkom.

Sada kada ti projekti nisu kandidovani za Bečki samit, ostaje pitanje kako će oni biti finsnirani. A Brisel je spreman da za infrastrukturne projekte povezivanja Zapadnog Balkana izdvoji milijardu eura.

Da bi dobila dio tog novca, BiH je morala da ispuni nekoliko uslova.

Pomenuti državni investicijski komitet formiran je u maju ove godine, a do sada se sastao dva puta. Čine ga predsjedavajući Vijeća ministara, resorni državni ministri, te premijeri Republike Srpske i Federacije. Mnogo je nivoa nadležnosti, ali i novca koji nam se nudi.

Osim onog iz Evropske unije, BiH je na raspolaganju i 10 milijardi eura, iz kineskog investicijskog fonda, koji je otvoren nakon beogradskog kineskog samita krajem prošle godine.

Tada je BiH dobila osam miliona dolara bespovratno da pripremi projekte. Riječ je, između ostalog,o Bloku 7 TE Tuzla, željeznici Sarajevo-Beograd, jadransko-jonskoj autocesti.

Šta se desilo s tim projektima, te gdje je potrošeno poklonjenih osam miliona, nadležne institucije nam nisu dale odgovor.