Medalja časti: Pravednici među narodima u BiH

Vijesti 05. aug 201518:21 > 19:06
N1

Nakon 20 godina života u Kanadi 93-godišnja Sarajka Fanika Hana Altarac ponovno je u Sarajevu. U svoj rodni grad vratila se kako bi zahvalila porodicama koje su je spasile u Drugom svjetskom ratu.

Njena cijela porodica ubijena je u logoru Jasenovac, a ona je preživjela zahvaljujući Vidu Čopu te školskoj prijateljici Mileni Marković i njenoj majci Smilji Kvasini.

Medalja časti i diploma Pravednika među narodima” je najviše izraelsko državno priznanje koje može biti dodijeljeno osobama koje nisu Jevreji i njime je na osnovu izjava preživjelih odlikovano više od 23 hiljade ljudi širom svijeta.

Biti komšija i prijatelj i danas je ideja vodilja članova porodica posthumno odlikovanih.

Na medalji pravednika među narodima napisano je “Onaj ko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet”. Poruka koja je vodila mnoge Bosnace i Hercegovce i u posljednjem ratu, o čijoj se humanosti danas malo govori.

Ne treba zaboraviti da je sarajevska Hagada ostala sačuvana zahvaljujući nekolicini sarajevskih uglednika koji su rizikovali svoj život za jedan od najvrjednijih kulturnih spomenika u BiH.

U godini kada se obilježava 450 godišnjica postojanja jevrejske opštine Sarajevo, u BIH živi oko 1.000 pripadnika jevrejske zajednice što je i najmanji broj od njihovog dolaska na teritoriju današnje BIH