Set zakona za nastavak pregovora sindikata i vlade

Vijesti 06. aug 201519:10 > 19:15
N1

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sutra bi trebao potpisati Zakon o radu, što je preduslov za njegovu objavu u Službenim novinama FBiH.

U međuvremenu Savez samostalnih sindikata uputio je Vladi Federacije inicijativu za izmjenu seta zakona koje smatraju nužnim za nastavak pregovora o radnom zakonodavstvu.

Savez samostalnih sindika traži od federalne vlade socijalne programe za ljude koji ostaju bez posla, izmjenu procedura o štrajku, uvezivanje radnog staža te novi Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu.

Utvrđivanje seta zakona i što hitnije proslijeđivanje u parlmentanu proceduru za sindikate bi značilo nastavak pregovora sa vladom o radnom zakonodvastvu.

No ovo ne znači da će se odustati od pokretanja tužbe o ustavnosti procesa donošnja Zakona o radu na čemu sindikat zajedno radi sa sa SDP-om, SBB om i DF a što su ove stranke najavile po usvajajnu Zakona u oba doma.

Za navedene stranke uz ostalo sporno je što je poziv za sjednicu Doma naroda stigao dva i po dana prije same sjednice, a rok za podnošenje amandmana na Zakon u redovnoj proceduri je tri dana prije sjednice.

U međuvremenu je stigao odgovor Lidije Bradare predsjedavajuće doma naroda.

U sindikatu su potvrdili da će skoro ce biti formiran i tim za pregovore o općem kolektivnom ugovoru. Odgovor iz federalne valde očekuju do sjednice glavnog odbora sindikata koja je zakazana za 28 august.