Izetbegović: Vučićeva inicijativa je nedorečena

Vijesti 11. aug 201510:55 > 11:00
N1

"Vučićeva inicijativa da se zajednički obilježi stradanje svih žrtava u ratovima izazvanim raspadom Jugoslavije je preuranjena i nedorečena. Njoj mora prethoditi završetak procesa stabilizacije i normalizacije ukupnih odnosa u regionu", saopšteno je iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Inicijativa premijera Vučića može dobiti zamah samo ako podrazumijeva istinsko suočavanje sa istinom o svim zločinima, prihvatanje presuda međunarodnih sudova i historijskih činjenica utvrđenih u tim presudama, i nedvosmislenu osudu aktivnosti koje vode u nove sukobe na ovim prostorima, poput inicijativa za održavanje referenduma o otcjepljenju koje dolaze od rukovodstva entiteta Republika Srpska.

Bez ispunjavanja ovih preduslova Vučićeva inicijativa može voditi relativiziranju karaktera rata i obima zločina počinjenih nad Bošnjacima, zamagljivanju istine o tim zločinima, te amnestiranju od odgovornosti onih koji negiraju te zločine i genocid. 

Takva inicijativa ne bi doprinijela procesu pomirenja, već bi ga suštinski ugrozila i unazadila”, navodi se u saopštenju iz kabineta Bakira Izetbegovića. 

Inače Aleksandar Vučić je ranije izjavio: “Moja namjera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svatko ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo miješali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan, da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan”