Protestna šetnja u Tuzli: Istina nama, kazna zločincima

Vijesti 11. aug 201515:23 > 15:26
Anadolija

Članovi porodica ubijenih Srebreničana i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu, okupili u Tuzli kako bi podsjetili da je u julu 1995. godine 42.000 stanovnika Srebrenice "Zaštićene zone Ujedinjenih nacija" predato u ruke zločincima, a u toj krvavoj epizodi ubijeno je i izmasakrirano više od 10.000 stanovnika.

Protestnu šetnju u Tuzli organiziralo je Udruženje građana “Žene Srebrenice” uz poruku “Istina nama, kazna zločincima”.

“Organizacija ujedinjenih nacija, Evropska unija, svijet, nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva, a mi, porodice čiji su članovi na najbrutalniji način pobijeni iz “Zaštičene zone Srebrenica”,nećemo nikada zaboraviti ni oprostiti”, poručili su iz Udruženje “Žene Srebrenice”.

Predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić podsjetila je da je prošlo 20 godina od genocida koji su počinili Jugoslovenska naroda armija (JNA) te vojska i policija Republike Srpske.

“Zločinci se još slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i RS, masovne i sekundarne grobnice još nisu ekshumirane, posmrtni ostaci još su na površini po miniranim vrletima RS-a i većina tih žrtava nije identificirana”, navela je.

Ćatić najavljuje da preživjeli neće odustati od okupljanja svakog 11. u mjesecu sve dok se ne pronađu svi ubijeni te dok se odgovorni ne dovedu pred lice pravde.

S ovog skupa, kaže Ćatić, poslana je poruka da porodice žrtva zločina neće podržati inicijativu premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića da se ustanovi zajednički dan sjećanja na sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije.

“On bi želio da u istu ravan stave žrtvu i zločinca. Porodice žrtava nikada se neće složiti s tim prijedlogom. Mi svakog 11. u mjesecu podsjećamo na ubijene Srebreničane, a ne samo 11. jula”, poručila je Ćatić.

Članovima porodica danas su se pridružili učenici i studenti iz Bolonje, članovi Udruženja žena iz Srebrenika i građani Tuzle i drugih gradova.

Mirna protestna šetnja održava se svakog 11. dana u mjesecu u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio najkrvaviji genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Nakon počinjenog genocida i danas 20 godina poslije traga se za još oko 2.000 ubijenih.

Nakon protestne šetnje u gradskoj džamiji proučena je hatma dova za žrtve genocida.