Bezuspješni pregovori o o novom Zakonu o radu u RS

Vijesti 11. aug 201517:26 > 18:55
N1

U Republici Srpskoj počeli su pregovori o novom Zakonu o radu i to bezuspješno. Naime, vanredna sjednica Ekonomsko socijalnog vijeća RS, prekinuta je nakon što su je napustili predstavnici poslodavaca, i to uvrijeđeni. Provjerili smo zbog čega.

Put za Moskvu posvađao je sindikalce i poslodavce. Sporno je bilo imenovanje delegacije ESS-a koja će u septembru ići na generalnu skupštinu Asocijacije Ekonomsko socijalnih vijeća svijeta. Poziv je dobila predsjednica Sindikata Ranka MIšić, iako u ovom trenutku nije predsjedavajuća Vijeća. Poslodavci su napustili sjednicu, uz optužbe.

“Predsjednica sindikata je jednim nekorektnim govorom vrijeđala našeg člana koji to nije mogao da istrpi. Ustao je i otišao i više nismo imali kvoruma”, navodi Dragutin Škrebić iz Unije poslodavaca RS.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić dodaje da “ne razumijem” šta je Škrebić htio da kaže.

“Nije bilo ni prilike da neko nekoga uvrijedi, ako je neko i imao takvu ambiciju”, tvrdi Mišić.

U pozadini sukoba, najvažnija stvar Zakon o radu. Poslodavci ulitimativni.

“Ako ne bude Zakona prestajemo o radu, ne želimo ragovarati ni o jednoj drugoj temi”, poručuje Škrbić.

Konfederacija sindikata RS, koja djeluje mimo Saveza sindikata, ipak je za promjenu radnog zakonodavstva. Kažu trebalo ga je mijenjati prije pet godina. Još se spore za sindikalnu reprezentativnost.

“Političke partije sa tri posto glasova su parlamentarne, a sindikatima treba 20 posto što je apsurdno. Mi smo od ovog Zakona o radu napravili politikanstvo, a ne suštinu”, smatra Obrad Belenzada iz Konfederacije sindikata RS.

Savez sindikata nakon podrške najveće opozicione partije SDS-a, još glasniji. “Ne” novom Zakonu o radu, još odjekuje od prošlih protesta. Bit će i novih, ako se budue diralo u radnička prava.

“Mi ne vodimo nikakve pregovore sa političkim strankama već razgovore. A, pregovaramo sa socijalnim partnerima ako za to postoji potreba”, ističe Mišić.

U ponedjeljak će tako sjesti za pregovarački sto i sa predstavnicima vladajuće stranke.