Smeće, redukcije i psi lutalice kvare sliku Sarajeva

N1

U vrijeme kada Sarajevo dočekuje mnogobrojne turiste povodom Sarajevo Film Festivala, građani upozoravaju na probleme sa kojim svakodnevno žive. Neočišćene ulice, redukcije vode, psi lutalice... Ovi problemi bi mogli ugroziti i sliku grada za vrijeme festivala.

Glamur, crveni tepih, turisti…Sarajevo je već u znaku SFF-a.

Druga strana medalje. Slike grada noću. Ulicama slobodno šeta 20.000 pasa lutalica. Kreću se u čoporima. Danima su potencijalna prijetnja građanima Sarajeva, a sada i turistima koji pristižu u grad. Slučajno ili ne, tri dana pred festival sa radom je počeo higijenski servis čije ekipe će u dvije smjene hvatati agresivne, bolesne i opasne pse-lutalice.

“Dakle mi čekamo nalog Veterinarste inspekcije i danas smo imali takvih naloga, nakon toga naša ekipa izlazi na teren. U rješenju piše gdje se nalazi čopor i koje pse treba uhvatiti. Nakon hvatanja se psi transportuju do najbliže veterinarske ambulante i tu veterinar odlučuje o sudbini psa”, navodi Ahmed Đipa, portparol KJKP Rad.

Smeće i psi lutalice nisu jedina briga građana. Svakodnevno se susreću i sa redukacijom vode. I ovdje na Grbavici u ulici Osman Topal Paše na broju 5 stanari nemaju vode od ponoći do 5 ujutru.

Nejra Hečo po danu napuni posude vodom, kaže, ako zatreba za noć. Brine je i kvalitet vode. Često nađe pijesak u posudama. Ne čude je onda ni sve češće stomačne viroze na koje su ljudi žale. Onim sa malom djecom i starijim je pogotovo teško, kaže.

“Gdje god nazovemo, da se požalimo, oni kažu pusti ili da voda oteče ili sačekaj malo, uvijek s problema na problem. Jedan se ne riješi, već imamo drugi. Zna se desiti kada ustanete da se napijete vode da crni kamenčić ili pijesak nađete, čak smo skidali pipu čistili, ali toga uvijek ima”, tvrdi Hečo.

Jedino računi nikad ne kasne, požalili su nam se građani. Sa slikama otpada na ulicama, pasa lutalica i noćnim redukcijama kao da su navikli živjeti.

Ostaje nada da problemi koji tište Sarajlije neće pokvariti dojam grada koji se sprema ugostiti mnogobrojne turiste i filmske zvijezde, a koji će narednih 10 dana živjeti 24 sata na dan.