7 taksi službi u gradu sa manje od 100.000 stanovnika

Vijesti 12. aug 201519:30 > 20:26
N1

Mostarski taksisti najavljuju blokadu grada. Vlasnici taksi službi ističu da je njihovo poslovanje dovedeno u pitanje zbog sve većeg broja taksista koji po gradu rade ”na crno”.

Nakon što je prije tri godine po izuzetno pristupačnim cijenama, u Mostaru sa radom počela prva taksi služba, građani su sve češće počeli koristiti taksi usluge. Za vožnju do dva kilometra umjesto dotadašnjih 5, koliko su naplaćivali privatnici, građani su trebali platiti samo 3 marke. Nedugo zatim pojavila se nova služba, koja je za istu relaciju naplaćivala 2 marke.

Od tada malo ko u Mostaru ide pješke. Zbog velikog interesovanja, iz godine u godinu povećavao se broj taksi službi.

Mostarskim ulicama danas se svakodnevno kreće 170 taksi vozila.

U gradu sa manje od 100.000 stanovnika, djeluje čak 7 taksi službi i 55 privatnih taksi prevoznika .

Vlasnici legalnih taksi službi tvrde da u gradu na Neretvi postoji oko 60 automobila u vlasništvu fizičkih lica koji se taksi djelatnošću bave nelegalno.

Zbog toga je, kažu, dovedena u pitanje likvidnost njihovih firmi.

“Danas imamo sigurno oko 80 taksi vozila koji ilegalno rade, a pored naših žalbi, dopisa koji smo upućivali ministarstvu i Gradu Mostaru ništa se nije poduzelo po tom pitanju. Sad smo u situaciji da je upitan naš rad”, kaže Božidar Cicmil, vlasnik firme „Moj taxi“.

Protest protiv nezakonitog načina poslovanja, vlasnici legalnih taksi službi najavljuju blokadom mostarskih ulica.

“Mi nećemo moći stizati ono što smo zamislili, da dajemo plaću, plaćamo doprinos i da damo ovom gradu uslugu po minimalnoj cijeni.Nećemo moći ispoštovati jer se pojavljuju ljudi koji voze po istoj cijeni ali troškove nemaju nikakve”, tvrdi Dario Cvitanović, vlasnik firme „Halo taxi“.

Privatni taksi prevoznici neće podržati ove proteste. Kažu da ni taksi službe nisu brinule o njima, kad su počeli raditi po gotovo duplo nižim cijenama.

Vlast najavljuje opsežnu akciju, kako bi se spriječilo nezakonito poslovanje u ovoj djelatnosti.

“Na tom tragu očekujemo će da će vrlo skoro uprava za inspekcijske poslove Federacije BiH zajedno sa ministarstvom saobraćaja i veza našeg kantona krenuti na opsežnu akciju. Kada će se dogoditi ta akcija nemam te informacije, ali će se svakako dogoditi vrlo brzo”, ističe Pero Ćiro Pavlović, portparol Vlade HNK.

Za taksi djelatnost u Mostaru još uvijek vlada veliko interesovanje. Prije nekoliko dana s radom je počela još jedna, sedma po redu taksi služba u ovom gradu.