Ibrulj: Pred zlatne momke ne treba stavljati imperative

Vijesti 20. aug 201509:04 > 09:06
N1

Gost Novog dana u listanju dnevne štampe bio je Feđa Ibrulj, novinar mostarske City TV.

O zakonu o radu je rekao: “Vidjećemo kako će se stvari razvijati u narednom periodu. Bez obzira kako radnici prošli u ovoj situaciji i na štetu ili ne radnika, on je usvojen i sada je tu i to je jedna od stvari sa kojima se radnici moraju suočiti u narednom periodu. Neko jeste i neko nije zadovoljan, imali smo i demonstracije, vidjećemo kako će se stvari razvijati”.

O problemu migranata u Srbiji je kazao: “Cijeli region se suočio s ovim problemom. Do sada smo gledali putem malih ekrana o tome, a sada je to problem koji je zadesio veliki dio regiona. Vidjeli smo šta se dešava, migranti su na ulicama, parkovima. Moraće se pronaći model kako riješiti to pitanje jer čini mi se da je taj broj migranata sve veći na ovom prostoru regiona“.

O promjenama u FK Sarajevo i mogućem dolasku Miodraga Ješića na mjesto Dženana Uščuplića je prokomentarisao: “Četiri kola su odigrana u prvenstvu i vidjećemo da li to može uroditi plodom. Novi trener je iskusan i nekada dobar igrač, a da li će moći posložiti stvari na svoje mjesto, to će se pokazati. Upravu Sarajeva i novog trenera očekuje dosta posla. Želje su jedno, a realnost drugo“.

O razgovorima Čovića i Izetbegovića i mogućoj rekonstrukciji vlasti je rekao: “S obzirom da kad se kuća pravi, prvo se rade temelji pa se ne mora puno renovirati, ali kod nas očito stvari ne funkcionišu tako. Naša vlada je jedna od rijetkih u Evropi koja stalno doživljava rekonstrukcije i borba za fotelje i za vlast je neminovna u BiH, političari su neumorni i pod svaku cijenu žele ispuniti svoj cilj bez obzira kako bi se to odrazilo na BiH“.

O lošem rangiranju obrazovanja u BiH na svjetskoj ljestvici je rekao: “Pored svih problema koje BiH ima i to je jedan od velikih problema koje imamo i možemo reći da vlada sumrak obrazovanja. Obrazovanje u BiH je onakvo kakva je i država. Jedan od problema je i taj da djeca uče dva i tri različita programa u školama, to se davno moralo riješiti, a na ovakav način nećemo ići daleko. Mladi i djeca uče i trude se, ali konstantno nailaze na različite prepreke tako da nas ne čudi da su loše rangirani univerziteti u BiH”.

O osvajanju zlata kadetske košarkaške reprezentacije BiH je kazao: “Odigrali su fenomenalnu utakmicu, napravili su sjajan posao i temelji su odlični. Sada ne treba stavljati imperative pred njih poput osvajanja velikih naslova. Kontinuitet je najvažniji, da drže korak s onim najboljim i da za nekih pet godina iz ove reprezentacije imamo tri ili četiri kvalitetna igrača na koja bismo mogli računati. Oni su napravili posao koji je nevjerovatan, pogotovo kad znamo kakva je situacija u BiH po pitanju sporta”.