Lazović: BiH se mora suočiti sa potrebama promjene Ustava

Vijesti 20. aug 201509:54 > 10:01
N1

Približava se Bečka konferencija, ali i još jedna godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Može li Bosna i Hercegovina biti funkcionalna zemlja i članica Evropske unije sa trenutnim uređenjem? Je li na pomolu novi pokušaj ustavnih reformi?

Gost teme jutra Novog dana bio je Miro Lazović, predsjednik ratne Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član bh. delegacije u mirovnim pregovorima.

Na pitanje može li Bosna i Hercegovina biti funkcionalna zemlja i članica Evropske unije sa trenutnim uređenjem je rekao: “U najkraćem odgovoru ne. BiH sa Dejtonskim sporazumom ne može biti ni funkcionalna ni stabilna niti može ući u NATO pakt ni evropske integracije. Kad se osvrnemo iza sebe vidimo da je iz Dejtona isporučena jedna nedovršena država koja konstantno podrhvatava. Dejton je dosta proturječan jer daje prostora onima koji bi ratne ciljeve pokušali realizovati mirnim putem”.

Na pitanje ima li političke volje za Dejton 2 je prokomentarisao: “Ne znam da li ima političke volje, ali je činjenica da su domaće političke snage razjedinjene kada je u pitanju BiH, ali ono što je neminovno je to da će se BiH morati suočiti sa potrebama promjene Ustava jer sa ovakvim Ustavom ne može biti ravnopravna članica EU. Građani su odavno svjesni da ih ovaj ustav koči, da je usmjeren protiv njihovih interesa“.

Bečka konferencija se održava 27. augusta, a na konferenciji će učestvovati državnici iz regije, predstavnici EU, ali i neki od najutjecajnijih ljudi Evrope, poput Angele Merkel. Biće puno riječi o ekonomiji, ali i evropskoj perspektivi zemlje. Na pitanje da li će biti priče o ustavnim reformama u BiH je prokomentarisao: “Mislim da će morati biti priče jer je BiH jedna od bitnih zemalja, bez obzira na podjele i teritorijalnu podijeljenost. U EU i Njemačkoj je stalo do dobrih odnosa na Balkanu”.

“Interes svake države je da ima stabilne odnose sa susjednim zemljama tako je i Srbiji bitno da ima dobre odnose sa BiH, ali i BiH je interes da te odnose sa Srbijom i Hrvatskom napravi prosperitenijim, da se dogovore o bitnim pitanjima”, dodao je.

“Smatram da prostor bivše Jugoslavije mora biti jedan stabilan prostor jer se razumijemo, govorimo istim jezikom, imamo dobru tradiciju, historijsko iskustvo, dominantnu ulogu na prostoru Evrope i vrijednosti kojima se treba vratiti, ali i da se otvore perspektive građanima kao i mogućnost da se povezuju. Pogledajte naše mlade košarkaše koji su pokazali kako se gradi BiH i kako se gradi patriotizam. Ti momci bi trebali biti paženi i čuvani od institucija BiH“, komentarisao je Lazović.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson nedavno je na svom blogu napisao da će BiH, ukoliko se kani pridružiti EU, u jednom trenutku morati promijeniti Ustav. “Plan nije bio da Dejton bude zapisan u kamenu, ali poenta je da se ove promjene mogu napraviti samo ustavnim putem”, naveo je Ferguson. Miro Lazović je rekao kako se slaže s blogom i da bi najbolje bilo kada bi došlo do konsenzusa svih političkih aktera. “Mislim da se stvara bespotrebna tenzija i sigurno da će BiH morati prihvatiti standarde EU jer ona ne može postati ravnopravni član niti ući u predvorje EU”, rekao je Lazović.

Na pitanje može li se govoriti o ustavnim promjenama, u situaciji u kojoj Republika Srpska traži referendum o radu pravosudnih institucija BiH je izjavio: “Mislim da je to potez Dodika koji ne iznenađuje jer on vodi borbu protiv vlastite države. Dejtonski mirovni sporazum je proturječan dosta i omogućava takvim politikama da se sukobljavaju sa politikama BiH i to je jedan od poteza koji treba da skrene probleme sa problema siromaštva u RS. Referendum ne može ništa postići. I Vučić je uputio poruke prema Dodiku da ne bi trebalo ići u referendum jer je svjestan da bi mogao ugroziti stabilizaciju odnosa u regionu“.