Picula: BiH se treba riješiti iluzija i tražiti rješenja

Vijesti 26. aug 201508:23 > 08:48
N1

Gost Novog dana u zagrebačkom studiju bio je Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, koji je između ostalog komentarisao i stanje u BiH te evropski put.

Danas počinje Bečka konferencija o budućnosti balkanskog regiona. Jedan od glavnih ciljeva je podsticanja evropskih integracija. Šta BiH tu konkretno može očekivati?

BiH mora poslati nedvosmislenu poruku da je spremna na rješavanje ekonomskih i socijalnih pitanja. Svi pokazatelji tvrde da je 2014. godina bila jedna od najtraumatičnijih za BiH. Od Samita u Beču ne treba očekivati previše. Nažalost, ja sam jedan od onih koji upozorava da tzv. novi pristup EU-a BiH neće biti uspješan, osim ako se ne krene ka rješavanju fundamentalnih problema“, kazao je Picula.

On je dodao da će Bruxelles i neke druge krize stimulirati da se BiH priđe s više osjetljivosti. “Treba se riješiti nekih iluzija i tražiti adekvatnije rješenje. Za to su najviše zainteresirani građani.”

Na pitanje šta će biti konačni odgovor evropskih institucija na referendum o Tužilaštvu i Sudu Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, Picula je odgovorio: “Proces je otvoren. Tema je došla u žižu interesa kada je EU parlament progasio ljetnu pauzu. U devetom mjesecu ćemo imati ozbiljne rasprave o toj najavi i ostalim naznakama da BiH ima problema koje nadilaze najavljeni referendum.”

On je istakao da hrvatsko pitanje u BiH također treba riješiti jer i ono opterećuje situaciju u BiH. “Treba paziti da Hrvati ne zatvore sami to političko pitanje. Očekujem raspravu koja neće biti kao ranije kako bi BiH izašla iz stare Dejtonske krize i ušla u briselsko razdoblje.