Novi Grad: Bez zvaničnog stava o odlaganju nuklearnog otpada

Vijesti 01. sep 201514:14 > 14:18
N1

Hoće li se u blizini bh. granice graditi odlagalište nuklearnog otpada i šta država može učiniti da zaštiti građane.

Odgovore pokušavaju pronaći Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost i entitetsko ministarstvo prostornog uređenja i ekologije.

Sastanak u Novom Gradu pratila je Anđelka Marković, a u javljanju za N1 kazala je da je sastanak završen, no još uvijek zvaničnog stava za medije nije bilo u trenutku javljanja.

Na sastanku između ministrice ekologije Vlade RS Srebrenke Golić i Emira Dizdarevića, direktora Agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH razgovaralo se uglavnom oko toga koje mjere se mogu poduzeti da ne dođe do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, koja se nalazi samo pet kilometara od centra Opštine Novi Grad.

Plan je navodno nuklearni otpad odložiti u skladišta koja je nekad koristila Jugoslovenska narodna armija, a otpad iz instituta Ruđer Bošković i elektrane Krško bi se trebao odložiti upravo tamo.

Peticiju protiv ovog postupka potpisalo je preko 5.500 građana, još početkom maja ove godine, a pobunili su se i stanovnici opštine Dvor, koja se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske.