Novi Grad: Formira se tim za procjenu štetnog otpada

Vijesti 01. sep 201516:11 > 16:15
N1

Nakon okončanja sastanka u Novom Gradu, kojem su prisustvovali Srebrenka Golić, ministrica ekologije Vlade Republike Srpske i Emir Dizdarević, direktor agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH odlučeno je da će i Bosne i Hercegovina u narednom periodu formirati vlastiti tim eksperata koji će vršiti procjenu štete eventualnog skladištenja

Tim će imati i zadatak da procjeni i eventualnu štetu na Novi Grad, njegovu okolinu ali i ostala mjesta koja se nalaze u slivu rijeke Une.

Sastanak je na neki način iniciran nakon što je Hrvatska počela izradu strategije i procjeni štete koju nuklearni otpad može izazvati ukoliko se ostavi u Trgovskoj gori, nedaleko od Novog Grada.

Podsjećamo, plan je navodno nuklearni otpad iz instituta Ruđer Bošković i elektrane Krško odložioti pet kilometara od centra Novog Grada u skladišta koja je nekada koristila JNA.

Peticiju protiv ovog postupka potpisalo je preko 5.500 građana Novog Grada, još početkom maja ove godine, a pobunili su se i stanovnici opštine Dvor, koja se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske.