Mogući epilog u Novom gradu: Slučaj bi mogao pred ICJ

Vijesti 01. sep 201518:30 > 19:15
N1

Tlo Trgovske gore je vodopropusno. Tu su brojni potoci koji i rječice koje se ulivaju u Unu, što bi u slučaju odlaganja nuklearnog otpada moglo ugroziti stanovništvo osam opština u slivu Une. Prvi na udaru je Novi Grad.

U samom centru Novog Grada je gradska plaža na koju svakodnevno dolaze stotine građana, a samo pet kilometara od te lokacije je mjesto gdje bi mogao biti skladišten radioaktivni otpad.

Ohrabrujuća činjenica je da su građani opštine Dvor u Republici Hrvatskoj rekli “NE” odlaganju nuklearnog otpada na obalama Une. Međutim, stanovnici i lokalna vlast Novog Grada sumnjaju da su određene količine otpada već odložene.

Nakon što je Hrvatska najavila da počinje stratešku procjenu lokaliteta Trgovske Gore, Bosna i Hercegovina najavljuje formiranje vlastitog tima eksperata koji će ispitati i trenutnu zagađenost zemljišta.

U BiH tim je planirano da se uključe i eksperti iz Švedske i Finske, te drugih zemalja koje imaju iskustvo sa nuklearnim otpadom. Ukoliko se ukaže potreba nije isključeno ni pokretanje sudskog procesa pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), poručeno je sa sastanka.