Djeca iz Liplja i Snagova bojkotuju školu i bošnjački jezik

Vijesti 02. sep 201512:17 > 12:24
Anadolija

Osnovci bošnjačke nacionalnosti sa područja Zvornika ni danas, drugi dan nove školske godini, nisu proveli u učionicama. Roditelji učenika iz područnih škola Liplje i Snagovo vratili su jučer djecu s nastave nakon što im je ponuđeno da se opredijele za opciju izučavanja bošnjačkog umjesto bosanskog jezika.

Protiv istog problema duže vrijeme bune se i roditelji iz Vrbanjaca kod Kotor Varoši, Kotorskog kod Doboja i Konjević Polja kod Bratunca.

˝Djeca iz Liplja ne idu ni danas u školu, nisu išla ni jučer, a neće ni ubuduće. Bojkotovat će nastavu sve dok se ne riješi ovaj problem”, rekao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja diskriminisane djece iz Liplja.

Naveo je kako su jutros imali sastanak sa Radomirom Petrovićem, direktorom škole ˝Sveti Sava˝, u okviru koje djeluje područna škola iz Liplja.

“Rekli smo mu da nećemo pristati da šaljemo djecu na nastavu ako ne mogu izučavati bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Tražili smo od njega da nam pismeno obrazloži zbog čega se djeca primoravaju da uče bošnjački jezik, ali nikakav pisani trag ne možemo dobiti i samo nam je rekao da škola izvršava obavezu od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske˝, naglasio je Sinanović.

Sinanović je naveo da su učenici drugih razreda jučer dobili formular na kojem je navedeno da će pohađati časove “bošnjačkog jezika, odnosno jezika bošnjačkog naroda”. Istovremeno, objašnjava Sinanović, učenici starijih razreda bez problema izučavaju bosanski jezik.

“Onda su se roditelji učenika koji pohađaju starije razrede solidarisali i odlučili da ni oni neće djecu slati na nastavu. Ima naznaka da će se bojkotu priključiti i učenici iz Kamenice i Glumine, a ukupan broj djece iz zvorničkog i bratunačkog kraja koja tada ne bi pohađala nastavu bio bi oko hiljadu”, rekao je Sinanović.

Direktor Petrović rekao nam je da ne može komentarisati slučaj, te potvrdio da menadžment škole provodi odluke svojih nadređenih.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u bh. entitetu Republika Srpska nedavno je izjavio da “jedan izvjestan broj ljudi, vjerovatno pod utjecajem politike, traži nešto dodatno”.

“Pokušali smo da se dogovorimo ali nismo uspjeli”, izjavio je Malešević.

Muhizin Omerović, roditelj učenika koji nastavu umjesto u Konjević Polju pohađa u Novoj Kasabi, gdje bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta predaju nastavnici iz Kantona Sarajevo, prisustvovao je sastanku sa Maleševićem uoči početka ove školske godine.

˝Ovo je problem svih škola u Republici Srpskoj i cijeli obrazovni sistem je u haosu. Kroz sliku ovih učenika čije je pravo na školovanje ugroženo vidljiv je problem položaja Bošnjaka u ovom entitetu. Bolno je do kojeg su nas stepena doveli političari iz oba entiteta. Lome nas psihički, ali želim vjerovati da nismo zaboravljeni i da će naši političari, prvaci, čuti naš glas, bez obzira iz kojeg entiteta, političke partije ili naroda dolazili. Roditelji su nemoćni i protest je jedino što možemo uraditi za svoj, bosanski jezik, čije postojanje nije niti je kada bilo upitno˝, zaključuje Omerović.