Radnik "Krivaje": To je naš hljeb, kruh – kako ko hoće

Vijesti 02. sep 201518:28 > 19:07
N1

Istraga o požaru u "Krivaji" trebala bi početi sutra. Radnici i dalje žive u nadi da će im neko pomoći da ponovo stanu na noge.

“Krivaja” tinja i četvrti dan nakon požara. Radnici gase i čiste zgarišta. Žele da proizvodnja počne što prije jer ona je njihov život. Selim u “Krivaji” radi 33 godine, a vatra ga je u samo nekoliko minuta ostavila bez radnog mjesta.

“Kad vidim ovo sve teško mi je, nešto me u duši steže, ne mogu ni da da opišem, a naročito kada dođem kući i sa familijom razgovaram, nekako još teži osjećaj, ali eto nada postoji. Prijatelji uvijek kažu nemojte se sekirati, braća, kolege i ostali”, kaže radnik “Krivaje” Selim Hutinović.

“Kako bismo pokrenuli bar minimalnu proizvodnju potrebno je da komisija završi svoj dio posla i da mi možemo ući normalno da čistimo i radimo. Zima ide, nevrijeme, znači trebalo bi što brže da država da od sebe, vlada, Federacija. Mi ćemo raditi, nama nema druge. To je naš hljeb, kruh kako ko hoće”, rekla je Zihnija Huskić, radnik “Krivaje”.

Zbog požara 200 radnika trenutno je bez posla. Od onoga što radnici zarade živi više od hiljadu Zavidovićana.

Na ovom mjestu se nalazila jedna od najsavremenijih linija kada je u pitanju proizvodnja montažnih kućica u ovom dijelu Evrope. Bila je postavljena u fabrici “Krivaja” u Zavidovićima. Sada je više nema. Potpuno je uništena u požaru koji je “Krivaju” zadesio kao i drugih 14 do 15 hiljada kvadratnih metara. Radnici očekuju početak barem minimalne proizvodnje i očekuju ishod uviđaja koji bi trebao da odgovori na brojna pitanja i ono najvažnije – šta je uzrok požara – slučajnost ili nečija namjera.