Sarajevo: Policija od paracetamola mislila da je heroin

Vijesti 03. sep 201512:40 > 15:13
Fena

Čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo početkom godine na velika zvona objavili su "uspješnu akciju zaplijene deset kilograma heroina". Ispostavilo se da nije riječ o heroinu već smjesi za bildere.

U januaru je objavljeno da su pripadnici MUP-a KS, reagujući na dojavu u vezi sa tim da će stići veća količina droge, na autobuskoj stanici u Sarajevu uhapsili Mevludina Šurkovića i Seida Jašarevića, nakon što je Šurković iz autobusa preuzeo ruksak u kojem se, kako su tada naveli u policiji, nalazila materija koja asocira na opojnu drogu heroin. Tada je, prilikom pretresa stambenih objekata koji su uhapšeni koristili, nađena i određena količina oružja.

Nekoliko dana od hapšenja održana je konferencija za novinare na kojoj su naveli da su zaplijenili 10 kilograma heroina, a tada je policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić kazao da je droga, prema do tada prikupljenim informacija, bila namijenjena za tržište Bosne i Hercegovine i da je njena vrijednosti blizu 600.000 KM.

Jašarević i Šurković zadržani su u pritvoru i osumnjičeni za krivično djelo nedozvoljenog prometa narkotičkim sredstvima. Slučaj je prebačen Tužilaštvu BiH, a devet mjeseci kasnije, Tužilaštvo BiH potvrdilo je da odustaje od istražnih radnji u ovom slučaju, piše Dnevni Avaz.

Za N1 u Tužilaštvu BiH je rečeno da ne mogu komentarisati slučaj.

Mladen Veseljak, advokat osumnjičenog Jašarevića tvrdi da je naknadno dokazano da nije bilo riječi o heroinu već o proteinu za bildere.

Nadležnost je sa kantonalnog prebačena na državno Tužilaštvo, s obzirom da je sumnjiva smjesa stigla iz inozemstva, tačnije iz Rotterdama. Utvrđeno je da se radi o smjesi paracetamola i kofeina koju koriste bodybuilderi. Istraga je obustavljena, a moj klijent je bio mjesec i 28 dana u pritvoru, imao je mjere zabrane, morao se javljati u policijsku stanicu i oduzete su mu putne isprave”, kazao je za N1 advokat Veseljak.

Zbog čega je saopćeno da je riječ o heroinu prije nego što je to laboratorijski provjereno, niko od nadležnih nije želio komentarisati.