Najlakši put od Perzijskog zaljeva do nekretnine u Sarajevu

Vijesti 03. sep 201518:38 > 19:14
N1

Vode i zelenilo Bosne i Hercegovine privlače sve više turista iz arapskih zemalja. Počeli su dolaziti prije pet godina, a mnogi se već vraćaju.Tareq Alkhedri je iz Bahreina. Ovaj odmor će odsjesti u hotelu. Naredni, nada se, u vlastitoj nekretnini.

Jedan od hotela trebao je da bude otvoren do konca ovog mjeseca, a u njega će se moći smjestiti 1.125 turista. Investitor, Gulf Real Estate, u njega je uložio gotovo 50 miliona KM.

Turistički kompleks Osenik sadrži 160 kuća, brojne popratne objekte, kao i ogromno vještačko jezero, koje će se prostirati na 12.000 kvadratnih metara. Završni radovi su u toku, a pristup našoj ekipi zabranjen.

Kuvajtski investitor nije raspoložen ni za priču. Isto je i sa načelnikom opštine Hadžići, Hamdom Ejubovićem. Bilo je dosta zloupotreba na ovu temu, poručuju iz opštine, u kojoj se, prema ranijim izjavama, nadaju otvaranju najmanje 50 radnih mjesta.

A upravo preko radnog mjesta, tačnije vlastite firme, stranci u BiH mogu uknjižiti zemljište ili nekretninu. Približno 200 pravnih subjekata registrovano je na osobe iz zemalja Perzijskog zaljeva. U Službi za poslove sa strancima sumnjaju da su neke od njih fiktivne.

Stoga iz Službe traže detaljnije provjere. Za to vrijeme se u okolini Sarajeva zemlja prodaje za desetke hiljada maraka po dulumu.