Vlada HNK dijeli 1.000 školskih kompleta socijalno ugroženim

Vijesti 08. sep 201509:33 > 09:38
N1

Jučer je počela školska godina u Hercegovačko-neretvanskom Kantonu. Među školarcima je i hiljadu i 980 prvačića. Uživo smo bili u Mostaru sa Đenanom Kaminić, jer se već tradicionalno, s početkom školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu obavlja podjela školskih torbi i pribora za socijalno ugrožene porodice.

Vlada HNK odobrila je nabavku torbi za školarce, a pomoć će stići iz svih opština ovog Kantona. Odbreno je 1.000 kompleta školskog pribora i torbi.

Sa Đenanom je bio i Pero Pavlović, portparol Vlade HNK, koji je kazao da bi volio da je broj školskih komleta veći nego što jeste, ali da je sama podjela već kontinuirana aktivnost koja se provodi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, što svake godine ulazi u proračun Vlade. “To je kap u moru, voljeli bi kada bi bilo više”, istakao je.

Aktivnosti se provode u cijelom HNK. Formirali smo kriterije kojim porodicama pripada ovo pravo, a podjela će početi u 11 sati.

Kada su u pitanju kriteriji, Pavolvić je kazao da je to posao Centra za socijalni rad.

“Puno je porodica, a ministarstvo nema uvid u situaciju kakav ima Centar za socijalni rad. Oni su formirali popise i dostavili imena onih kojima je ta pomoć potrebna”.

Istakao je da su torbe prikladne uzrastu, a osim udžbenika, sve što je djetetu pootrebno za nastavu se nalazi u njima.

Dodao je ovo nije jedina akcija Vlade HNK. Ministarstvo obrazovanja je izdvojilo sredstva za nabavku udžbenika, te će to olakšati početak nastavne godine za djecu iz socijalno najugorženijih porodica u ovom kantonu.

Na koncu je istaknuto i to da smo kao država u teškoj situaciji, koja je zahvatila i region, ali da su akcije poput ove “kap u moru”, ponovio je, kako bi se nekima olakšali školski dani.