NSRS: Na stolu tri deklaracije o tri genocida

Vijesti 08. sep 201514:13 > 14:14
N1

U Banjoj Luci zasjeda Narodna Skupština republike Srpske. Na dnevnom redu su izvještaji o radu RTRS-a za 2013 i 2014. ali i zakoni o predškolskom vaspitanju.

Rasprava je ipak ostala u sjeni najava tri Deklaracije o genocidu. Tri politička dokumenta, i to o tri deklaracije o priznavanju genocida.

Snežana Mitrović, reporterka N1 je izvjestila da su zapravo na stolu tri deklaracije. Prva je Deklaracija o izjašnjavanju o genocidu nad Jermenima, koju je predložio Milorad Dodik.

Koalicija “Domovina” je predložila deklaraciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, dok je osudu genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u takozvanoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj predložio Savez za promjene, odnosno Dragan Čavić.

Teško je dosegnuti ciljeve predlaganja ovih političkih dokumenata koji nisu pravni ni u kom slučaju. U obzir za njihovo kreiranje su uzete dosadašnje međunarodne presude.

Ono što je jasno jeste da se Dodik za Deklaraciju o izjašnjavanju o genocidu nad Jermenima predložio nakon što je papa Franjo govorio da je zločin počinjen nad Jermenima počinjen od 1915. do 1917. godine zapravo prvi veliki zločin u 20. vijeku.