Ustavni sud RS: Referendumom nije ugrožen interes Bošnjaka

Vijesti 09. sep 201514:02 > 14:07
N1

Danas je u Banjoj Luci održana 72. sjednica Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske.

Vijeće je, u skladu sa Ustavom i Zakonom utvrđenim nadležnostima, donijelo odluku kojom je utvrđeno da Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju Republičkog referenduma, od 15. jula 2015. godine, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske podnio je ovome Vijeću zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa osporenom odlukom o raspisivanju referenduma.

Klub Bošnjaka naveo je u svom zahtjevu da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda očituje, između ostalog, u tome što se predmetnom odlukom osporavaju državne pravosudne intitucije čime se dovodi u pitanje procesuiranje natežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima.

Nadalje se ističe da Narodna skupština nije ovlaštena da raspiše referendum jer se tiče materije koja je u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Također, Klub Bošnjaka iznosi u svome zahtjevu da Narodna skupština nije ovlaštena da traži izjašnjenje građana o konačnim i obavezujućim odlukama Visokog predstavnika, te da je moguće neprovođenje njegovih odluka kvalifikovnao kao antidejtonsko djelovanje suprotno Ustavu BiH, a time i vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda.

Odlučujući o zahtjevu, polazeći od odredaba Ustava Republike Srpske, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma, te uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.