Predškolske ustanove i osnovne škole FBiH stupaju u štrajk

Vijesti 10. sep 201510:22 > 10:24
Reuters

U srijedu, 16. septembra 2015. godine stupa štrajk upozorenja u svim predškolskim ustanovama i osnovnim školama na području Federacije Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Glavni razlog štrajka jeste solidarnost s kolegama sa USK koji su u generalnom štrajku zbog višemjesečnog ugrožavanja radnog pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa radnika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području USK.

Štrajk će trajati od 11 do 13 sati.

N1

Zahtjevi:
– Redovne ispalte plaća i naknada koje nemaju karakter plaća;
– Isplaćivanje dugovanja iz 2015. godine
– Isplaćivanje dugovanja na ime naknada koje nemaju karakter plaća iz 2012, 2013 i 2014. godine
– Isplate potraživanja po izvršnim sudskim presudama
– Vraćanje dječijih vrtića na Budžet USK-a
– Stavljanje van snage Nacrta zakona o osnovnom obrazovanju i odgoju usvojenog na sjednici Skupštine USK 7. februara 2012. godine.
– Prebacivanje finansiaranja obrazovanja na nivo FBiH
– Izjedačavanje porodiljskih naknada za sve koje primaju plate iz Budžeta USK
– Poštivanje Zakonom odnosno Kolektivnim ugovorom predviđenog načina obračuna minulog rada pomoćnom osoblju zaposlenom u obrazovanju
– Depolitizacija obrazovanja
– Ukidanje opisnog ocjenjivanja u II i III razredu devetogodišnjeg obrazovanja.

Ovom štrajku, pridružuju se prdsjednici kantonalnih odboda Sindikata, a biće dostavljena resornim ministarstvima, kao i povjerenicima sindikalnih podružnica.

Provođenje odluke zaduženi su predsjednici sindikalnih podružnica, odbora i predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH.