Za 300 posto: Izvoz mesa u Tursku oživio bh. aerodrome

Vijesti 13. sep 201509:40 > 09:44
N1

Bescarinski izvoz mesa u Tursku oživio je aerodrome u BiH, a podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je za samo prva četiri mjeseca ove godine ostvaren izvoz od 14 miliona KM dok je za cijelu 2014. godinu bio 20 miliona KM.

“Turske vlasti su, nakon prošlogodišnjih poplava u BiH, kao humanitarnu pomoć odobrili bescarinski uvoz mesa. Od tada izvoz vrtoglavo raste, a u prva četiri mjeseca ove godine, kada su mesari iz BiH uhvatili zalet, taj porast iznosio je 300 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navodi se. 

Za sada je meso moguće izvoziti preko sarajevskog i banjalučkog aerodroma koji imaju dozvole od Vijeća ministara BiH i potrebnu tehničku opremu za utovar robe. Dnevno sa tim tovarom često idu i po dva aviona.

“Za naše preduzeće prevoz mesa je nova djelatnost sa novom vrstom robe. Mjesečni promet oscilira u vremenu i nije isti od mjeseca do mjeseca, ali je u prosjeku 3.500 tona”, naveli su u Aerodromu Banjaluka.

Od početka kargo-letova izvršena su značajna ulaganja, kažu u ovom aerodromu, prije svega u novo kargo skladište, tako da finansijski efekti još nisu poznati, ali je ukupan posao pozitivan.

BiH će najvjerovatnije, kako je najavio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, zatražiti od Turske povećanje ili potpuno ukidanje kvote za bescarinski izvoz mesa u ovu zemlju.

Mostarski i tuzlanski aerodromi čekaju od Vijeća ministara BiH odobrenje za poslove izvoza mesa.