Na Balkanu svi govorimo istim jezikom, vani ga zovemo – naš

Vijesti 14. sep 201521:28 > 22:10
N1

Postoji jedan jezik, kojim govore stanovnici Balkana, kome ne znamo ime, složili su se reditelj Kokan Mladenović i književnik Vladimir Arsenijević, gosti večerašnjeg Pressinga.

Komentarišući navode Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) da ne postoji bosanski jezik, Arsenijević kaže da njegov stav po tom pitanju jasan: “Ukoliko sa nekim govorite jezik sa kojim se razumijete to je isti jezik.

Postoji jedan jezik kome ne znamo ime. Nekad je to bio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski jezik. Sada, kada odemo u inostranstvo mi pričamo jednim jezikom koji zovemo – naš”.

Realnost je da nema potrebe da se taj jezik prevodi.

I Kokan Mladenović se slaže: “Ne možemo da govorimo četiri jezika jer ne postoje lingvistički dokazi da se radi o četiri jezika. Sigurno nam treba krovni jezik”.

Rijaliti programi: Smišljeni da drže narod na stadijumu krda

Gosti Pressinga su komentarisali i rijaliti programe koji su preplavili medijsku ponudu u Srbiji i regiji. Kokan Mladenović smatra da su oni opasni po mentalno stanje građana jer su izmišljeni da narod drže u stadijumu stada ili krda. “Vi namjerno želite da zadržite narod na stadijumu stada jer pametniji narod traži pametnije vladare. To je sistematsko zaglupljivanje naroda da ne bi vidjeli kakav strašni polusvijet vlada”.

Arsenijević navodi da su rijaliti programi ispunjeni intenzivnom odvratnošću.

Twitter Q: Kako opstati u Srbiji?