NSRS: Povučene sve tri deklaracije o genocidima

Vijesti 15. sep 201511:41 > 11:42
N1

Nijedna od tri deklaracije o osudi i priznanju genocida, i to nad Bošnjacima u Srebrenici, nad Jermenima prije 100 godina te o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu neće biti razmatrane na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Na početku zasjedanja rečeno je da su predlagači povukli deklaracije o osudi genocida u Srebrenici i nad Jermenima s dnevnog reda.

Rezoluciju o osudi zločina genocida u Srebrenici bio je prijedložio Klub poslanika “Koalicije Domovina“, entitetski predsjednik Milorad Dodik tražio je usvajanje deklaracije o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917., dok je Narodni demokratski pokret (NDP) Dragana Čavića predložio usvajanje deklaracije o genocidu NDH-a.

Čavić je najavio da će predlagati usvajanje ove deklaracije i na narednim sjednicama entitetskog parlamenta.

Milorad Dodik je također predložio parlamentarcima i usvajanje zakona kojim bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plaće u RS-u, odnosno oko 1.200 KM, imali poslanici prvog saziva Skupštine RS-a.

Zbog tog zakona danas su ispred zgrade Narodne skupštine RS-a protestovali nezadovoljni bivši borci i građani, ukazujući da je neprihvatljivo da demobilizirani borci imaju deset puta manji godišnji borački dodatak od predviđenog mjesečnog iznosa za prve parlamentarce RS-a.

Protestnici su se razišli nakon nešto više od sat vremena, ali tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva da se ovaj zakon ne usvoji.

Osim što opozicija ukazuje da sada nije vrijeme za taj zakon, protiv su se izjasnili i predstavnici udruženja boračkih kategorija u RS-u, ali i javost u RS-u nije blagonaklona prema najavljenim privilegijama za poslanike prvog saziva RS-a.