Dok poljoprivrednici blokiraju granicu, vozači čekaju u redu

Vijesti 16. sep 201518:05 > 19:21
N1

Poljoprivrednici iz Posavskog kantona ponovo su blokirali granični prelaz Orašje. Traže isplatu poticaja za protekle tri godine.

Ove godine Srećko Matanović zasijao je 800 dunuma pšenice, kukuruza i soje. Prošle godine mu je poplava uništila 1.000 zasijanih dunuma. Ove godine suša.

“Blizu 106.000 maraka imao sam ulog, gnojivo, sjemena i nafta. To je samo ulog. Bez rada, bez ičega. I sve je otišlo”, žali se Matanović.

Iz 2012. poljoprivrednicima se duguje pola miliona KM zbog čega će podnijeti privatne tužbe jer pregovora više nema zbog zastare slučaja. Iz 2013. dug je veći od 2 miliona maraka.Tu su i dugovanja za tzv. stoke, tako da ukupno od države potražuju oko 3 miliona KM. Razgovori sa predstavnicima Federalne vlade, nisu polučili dobre rezultate.

“Ponudili su nam da plate pola, a pola iduće godine. To je za nas neprihvatljivo jer mi sa tim sredstvima, koje bi dobili, ne možemo ništa. Imamo obaveze prema dobavljačima, prema bankama, treba krenuti u sjetvu”, tvrdi Vidan Grgić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Posavskog kantona.

Od poljoprivrede u ovom kraju živi 1.400 domaćinstava, od kojih je najviše u Orašju, Odžaku i Domaljevcu. Jesenja sjetva u Posavini je upitna. Poljoprivrednici nemaju novca da uzoru i zasiju njive.

“Evo i ovaj put moramo nažalost na protest. Možda zato što smo iscrpljeni, što više nemamo sredstava da čekamo. Jednostavno mi smo na ovo prinuđeni”, kaže poljoprivrednik Radoslav Janjić.

“I kad nešto proizvedemo, za tu svoju prooizvodnju ne možemo dobiti taj poticaj koji nam je, ustvari, i jedini prihod. Pošto je proizvodnja dovedena na nulu ili na minus”, dodaje Stanko Žojić.

Poljoprivrednici smatraju da je blokada granice možda jedini način da ostvare svoja prava. Vozački koji satima čekaju u kamionima, ne misle tako.

“Ljudi su tu jutros od 8 sati. Stojimo, čekamo da neko dođe i nešto riješi. Šta da radim? Trebam kući da idem ženi i djeci. 15 dana nisam bio kod kuće. I trebam sad da čekam njih i njihove ćejfove. Ne pada mi na pamet”, kaže Emir Mahmutefendić, vozač iz Tešnja.

S jedne strane red kamione, a sa druge strane red traktora. Svi nervozno čekaju. Poljoprivrednici već drugi put, u dva mjeseca, traktorima blokiraju granični prelaz Orašje. Međutim, ovaj put poručuju da zaista neće odustati dok novac od poticaja ne legne na njihove račune.