Arnaut: Ukinuti naknade poslanicima za njihovo radno vrijeme

Vijesti 16. sep 201518:31 > 19:14
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Predloženim zakonom predviđa se ukidanje naknada zaposlenima u institucijama BiH za troškove prevoza na posao i sa posla javnim prevozom.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji predviđa ukidanje naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena.

“Ovim se pokrivaju svi u državi, ko god prima neku naknadu iz budžeta BiH, bez obzira da li dolazi iz entitetske institucije, neće je moći dobiti za vrijeme radnog vremena i biće ograničeno koliko može dobiti mjesečno, odnosno godišnje”, smatra Arnaut, poslanik SBB BiH u Parlamentu BiH.

Za rad izvan radnog vremena naknade bi treble biti ograničene na 475 maraka. A naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima dosezale su i do tri hiljade maraka mjesečno – uz redovnu ministarsku ili platu jednog poslanika. Nije ni čudo što je iznos ukupnih primanja tih pojedinaca dosezao i do 10 hiljada maraka.

“Bio sam u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, imao sam naknadu koliko je imao ovaj saziv i saziv prije mene, dakle negdje oko 2 hiljade maraka“, otkrio je Nikola Špirić, poslanik SNSD u Parlamentu BiH.

Iz pojedinih parlamentarnih klupa moglo se čuti – ovo je tek početak obračuna sa troškovima na državni račun.

“Danas imate recimo jedan, zaista, skandal da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo u Banjaluci plaća mjesečo kiriju 60 hiljada maraka za 60 zaposlenih. To je hiljadu po zaposlenom ili 31 KM po kvadratu, a toliko plaćaju sve ostale istitucije BiH u Banjaluci zajedno”, tvrdi Aleksandra Pandurević, poslanik SDS u Parlamentu BiH.

Iz bužeta Bosne i Hercegovine troše se na hiljade maraka za raznorazne naknade od prevoza poslanika do rada dužnosnika u komisijama, upravnim ili nadzornim odborima. A odgovornost za nepotrebno utrošene milione upravo snose oni koji kroje i izglasavaju zakone.