Predložen pritvor za advokata Balijagića i njegovog sina

Vijesti 17. sep 201515:20 > 15:22
N1

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je Kantonalnom sudu prijedlog za određivanje pritvora za advokata Faruka Balijagića i njegovog sina Adu.

Iz Kantonalnog tužilaštva saopšteno je da, prema dokazima koje je ovo tužilaštvo pribavilo, postoji osnovana sumnja da su Balijagići počinili krivična djela podstrekivanje na ubistvo, razbojništvo i teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine u saizvršilaštvu.

Za Tužilaštvo postoji realna opasnost da bi Balijagići ometali krivični postupak odlaskom u Hrvatsku, jer obojica imaju državljanstvo Hrvatske, nekretnine i prebivalište u toj državi, te da bi boravkom na slobodi uticali na svjedoke od čijih iskaza zavisi ishod ovog krivičnog postupka.

Tužilaštvo smatra da bi njihovo puštanje na slobodu, s obzirom na profesiju prvoosumnjičenog i njegovog srodstva sa drgoosumnjičenim, rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Kantonalno tužilaštvo još ne raspolaže informacijom kada će biti održano ročište na kojem će se osumnjičeni izjasniti o prijedlogu Tužilaštva.