Hodžići – selo usred minskog polja

Vijesti 18. sep 201517:30 > 19:19
Anadolija

Minska polja doslovno okružuju nekoliko sela u Bosni i Hercegovini. Godinama nakon rata mine odnose ljudske živote. Mještani mole za pomoć. Deminiranje im život znači.

Selo Hodžići nadomak Doboja – selo je usred minskog polja. Mine – zaostale iz rata na ovoj nekadašnjoj liniji razgraničenja u miru su odnijele su nekoliko života. Prije devet godina poginuo je muž SuadE Hasanamidžić. U šumi nadomak porodičnog imanja.

“Borili se, išli u šumu, da prehraniš život djece. Kad je pukla mina pogledala sam na kćerku i na sebe da nismo ranjeni, a kada sam vidjela oni muža iznose u bundi, ništa od njega nije bilo”, sjeća se Hasanamidžić iz sela Hodžići.

Rifat i Alija Avdić plaćaju da bi obrađivali tuđe zemljište jer svoje, pokriveno minama, ne smiju.

“Imam ja tu šumu, sve minirano. Šestero poginulih do sada ima”, kaže Rifat Avdić iz sela Stanić Rijeka.

“Poginuli su čuvajući ovce i dok su išli brati čahure”, dodaje njegova supruga Alija.

Lukavica Rijeka susjedno je selo. Mještani nam pokazuju – još više okruženo minama.

“Tu je dosta naroda poginuloi, a borili su se za život, brali šumu, brali čahure da se preživi. Iz jedne kuće su trojica poginuli, dva sina i otac. To je bilo unazad 15 godina, ovaj posljendnji je poginuo unazad 4-5 godina. Neko je vjerovatno reagovao, ali sve je to slaba vajda kad je to evo vidite velika površina, a narod se bori da preživi”, kaže Sead Avdić iz sela Hodžići.

Mine su i svuda okolo igrališta za djecu ovdje u selu Hodžići. Mještani kažu djeci je najteže objasniti kada i kako da idu, a nadležne upozoravaju da život nema cijenu.