Sarajevska Skenderija spremna za izbjeglice

Vijesti 18. sep 201517:52 > 19:04
N1

Izbjeglice su sve bliže Bosni i Hercegovini. Iako ih još nema na našoj granici u toku su intenzivne pripreme smještajnih kapaciteta. Kolaps nam se neće desiti ukoliko nadležni uspiju da se izbore sa izazovom koji ne mogu procijeniti. Jasno je da i ovdje postoje limiti no i kod drugih su postojali.

Potezi susjednih zemalja kreiraju nove humanitarne i sigurnosne izazove i rizike za Bosnu i Hercegovinu. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić procjenjuje da BiH može primiti do pet hiljada izbjeglica. Kaže i da se ne može dozvoliti nekonstolisani priliv ljudi koji će premašiti smještajni kapacitet.

“Spremni smo da zatvorimo granice onog trenutka kad popunimo naše kapacitete, osim, ako bude postojao koridor dalje prema EU”, kaže Mektić.

Takvu odluku donosi Vijeće ministara BiH. Ako koridor ne bude zatvoren, nadležni su kažu spremni da, neovisno o broju izbjeglica, organizuju tranzit kroz našu zemlju. Posebno pitanje je krijumčarenje, s čim se već dugo muči susjedna Srbija. Nadležni kod nas su ubijeđeni u efikasnost.

“Dobili smo određeni broj informacija i to je ono protiv čega se borimo. Nećemo dozvoliti trgovinu ljudima i nećemo dozvoliti da neko na muci zarađuje. Znamo ko su ti ljudi. Neće do toga doći, ali vjerujte da takvih pojedinca uvijek ima”, dodaje Izet Nizam.

Pojedinačni zadaci su podijeljeni ali logičan je i određeni strah jer se puno uređenije zemlje od nas teško snalaze pred sve većim izazovima. Intenzivne pripreme vrše se u Bijeljini gdje se priprema prostor u vlasništvu nefunkcionalnih firmi. Među lokacijama koje su najizvjesnije za prihvat izbjeglica su Centar za azil u Sarajevu, izbjeglički centar u Salakovcu, slobodne kasarne koje nisu u funkciji ali i dvorana u centru Skenderija. No ako ne bude tranzita kad dođe zima, BiH bi vrlo lako mogla biti centar izbjegličke krize.