Zaduženjem do reforme penzionog sistema

Vijesti 18. sep 201518:30 > 19:15
N1 / Ilustracija

Do kraja godine Federalna vlada obećala je upućivanje u parlamentarnu proceduru seta zakona o PIO-u čime bi se krenulo u reformu sistema. No, prije toga predstoji stabilizacija fonda koju Federalna vlada namjerava postići novim zaduženjma kod komercijalnih banaka.

Zaduženje Federalne vlade kod komercijalnih banaka bilo bi kobno za penzioni fond koji se već nalazi u ogromnom deficitu, jednoglasni su u Savezu penzionera Federacije BiH. Poručuju da to nije sanacija Zavoda koja se navodi u sporazumu kojeg su potpisali sa vladom FBiH.

“To bi bio pravi put za uništenje fonda jer bi kamate još više opteretile ovaj fond, on bi se dugoročno destabilizirao”, smatra Mehmedalija Rapa.

Većina od pola miliona penzionera u BiH živi ispod granice siromaštva. Isplata penzije kasni zbog deficita u Fondu PIO/MIO, a osim privatnih, veliki broj javnih preduzeća u Federaciji BiH uopšte ne uplaćuje doprinose.

“Ono što ćemo tražiti od Federalne vlade da javne kompanije uzimaju kredite i izmire dugovanja. To je dug od Željeznica, GRAS-a, Rudnika i iznosi preko 400 miliona i ako bi se pola tog duga vratilo, mi bi imali saniran dug PIO/MIO-u”, dodaje Rapa.

Na ove zahtjeve u Vladi nema komentara, osim potvrde kako je rebalansom budžeta osigurno oko 21 milion maraka za PIO/MIO, pored obećanih sredstava komercijalnih banaka za ukupno 150 miliona.

“Ako se država zadužuje ili javne kompanije to će isplivati kroz depresiranje i rast kamatnih stopa pa će cijenu toga platiti privreda i građani koji uzimaju kredite. Da to bude jedino rješnje je znak da se BiH nalazi u teškoj situaciji i da iziskuje temeljit program reformi”, tvrdi Vjekoslav Domljan.

Do kraja godine Federalna vlada obećala je upućivanje u Paralement BiH Zakona o penzijskom fondu, Zakona o organizaciji osiguranja, te Zakon o doprinosima. Ovim bi se stvorili temelji za povećanje i usklađivanje penzija u 2016.godini, no pitanje je koliko će brzo zakoni biti usvojeni.

U strategiji koja je usvojena prošle godine, podsjetimo da se budući penzijski sistem vidi na dva stuba – prvom koji obuhvata obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje te na drugom, dobrovoljnom, individualnom osiguranju. Reforma bi trebalo spriječiti liberalizaciju postojećih uvjeta odlaska u invalidsku i porodičnu penziju uvesti pravedniji i pravičniji način obračun penzija za buduće korisnike kroz bodovni sistem te utvrditi novi sistem usklađivanja svih penzija u isplati.

“Reforma je apsolutna neophodna, počevši od toga da postoji visoka nezaposlenost i neaktivnost stanovništva BiH. Po toj osnovi BiH je druga po svijetu iza Palestine. Da bi se to riješilo moraju se smanjiti doprinosi na rad, to znači da će nastati problemi za PIO ali stoga treba ići na širenje poreske baze, na pretvarnju neformalnog sektora u formalni”, ističe Domljan.

Za predstavnike vlasti reforma penzionog sistema je jedan od najtežih zadataka i obavezna stavka u reformskoj agendi ali i Sporazumu o rastu i zapošljavanju, dokumentima iza koji stoji EU.