Na Vlašiću mirni protesti protiv izgradnje vjetroelektrana

Vijesti 19. sep 201520:11 > 20:15
Anadolija

Stotinjak ljubitelja prirode, stočara, ekologa, planinara danas je mirno protestovalo na Galici protiv izgradnje vjetroelektrana na Vlašićkoj planini.

Naime Vlada Srednjobosanskog kantona izdala je čak četiri koncesije za vjetrolektrane na platou Vlašića, a poduzeće TLG d.o.o. iz Travnika otišlo je najdalje u realizaciji svog projekta izgradnje 20 vjetroelektrana na potezu Galica-Devečani.

“Ako se izgrade te vjetroelektrane možemo se pozdraviti sa tradicijom ovčarstva na Vlašiću i proizvodnjom sira. Bit će ugorženi i izletnici, planinari, te biljni i životinjski svijet”, tvrdi nam Ilija Valjan koji se, kako kaže, rodio kod ovaca, a već je ušao u osmu deceniju života.

Vlado Lovrinović, planinar, dodaje: “Od Galice do Devečana prostire se najljepša planinarska transverzala u BiH. Toga više neće biti ako se izgrade vjetrenjače. Na Vlašiću se trenutno nalazi 20 hiljada ovaca, a još toliko ih je sišlo u nizine. Što će raditi ti ljudi? Više od stotinu porodica živi od ovčarstva upravo na trasama gdje se planiraju vjetrenjače.”

Stjepan Medić, pomoćnik ministra za energetiku, IGM, rudarstvo i građevinarstvo u Srednjobosanskom kantonu jučer nam je izjavio:

“Poduzeće TLG d.o.o. Travnik vlasništvo Zorana Vujinovića dobilo je koncesiju za izgradnju vjetroleketrana na 10 lokacija. Dakle 10 ugovora za plato Vlašića. Međutim na iste lokacije konkurisala je i elektroprivreda BiH koja vrši naučna istraživanja i mjerenja na tim lokalitetima. Oni su čak jednu trasu izmjestili, jer su utvrdili da bi vjetroelektrane smetale šišmišima, divljim životinjama i pticama koji na ovom području obitavaju godinama. Poseban je problem što se radi o privatnim posjedima na kojima bi se trebale graditi vjetroelektrane. Vlasnike parcela niko ništa nije ni pitao.Treća stvar, kako je moguće da koncesije dobije poduzeće TLG koje nema ni jednog zaposlenog radnika”, tvrdi nam Stjepan Medić.

Marko Bokunić iz Paklareva tvrdi kako investitori već buše ogromne rupe na tom dijelu trase kako bi ispitali zemljište za postavljanje betonskih stupova.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Nas, vlasnike parcela, niko ništa ne pita. Kao da je to državno, a ne privatno vlasništvo. Imali smo neki dan i problema s tim nelegalnim istraživačima koji vršljaju po našim posjedima, buše zemlju bez pitanja i dozvola.”

Velimir Valjan bivši predsjedavjući općinskog vijeća Travnik nam je izjavio kako se vjetroelektrane planiraju graditi u vodozaštitnom pojasu Plave vode.

“Možete li zamisliti da se stupovi ukopavaju u dubinu od 40 metara i da su od zemlje visoki 80 metara. Plava voda je regionalni projekt za pet općina, a vjetroelektrane privatni biznis nekoliko poduzetnika. Hoćemo li javni interes staviti iza privatnog”, pita se Valjan.

Nakon protesta, građani su se mirno razišli, tvrdeći da će se i dalje boriti za čistu Vlašićku planinu od koje će stotine stočara i ljubitelja prirode imati koristi.