Sarajevo dobija najveći park sa 577 stabala

Vijesti 21. sep 201507:47 > 07:53
novigradsarajevo.ba

U sklopu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ u Halilovićima, koji će danas otvoriti vrata građanima Sarajeva, nalazi se najveći park u Sarajevu sa 577 stabala.

“Bogatstvo zelenila, ukrasnih biljaka, čist zrak, kontrasti lijepih boja, pješačke i biciklistička staza, šadrvani, fontana, klupe za sjedenje i još mnogo toga, dio su neponovljive cjeline, koju je Općina Novi Grad stavila u funkciju za građane Sarajeva u kompleksu nekadašnje kasarne “Safet Zajko”, saopćila je općinska Pres-služba.

Od ukupne površine Centra „Safet Zajko“, koja iznosi 11 hektara, zelenim površinama pripada nešto manje od 54.500 metara kvadratnih, dok je ostali dio prostora upotpunjen raznovrsnim sadržajima.

Uz ovo neprocjenjivo prirodno blago, u centralnom dijelu parka nalazi se fontana, a vinova loza, te živa ograda još su neki od segmenata koji ovaj park čine privlačnijim i ljepšim za sve ljubitelje prirode.

U Centar se može doći pješice ili biciklom preko pješačkog mosta koji je Općina Novi Grad Sarajevo izgradila u Nedžarićima, ali i motornim vozilima saobraćajnicom pored Carinskog terminala.