Ljevak: Bolja slika grada nema mjesta na naslovnicama novina

Vijesti 21. sep 201508:59 > 09:08
N1

Današnju štampu u Novom danu komentarisala je Kristina Ljevak, novinarka i PR Festivala ulične umjetnosti.

Prvo izdanje ovog festivala održava se od 25. do 27. septembra, uz slogan “Urbane transformacije – Sarajevo na drugi pogled”. Šta to, zapravo, znači?

“U nadi da ćemo doprinijeti urbanim transformacijama, kreiramo drugačiji ritam grada, radimo na demokratizaciji umjetnosti”, kazala je Ljevak u uvodu.

Ono što je interesantno kod ovog festivala jeste dostupnost sadržajima, što znači da organizatori neće čekajući da ih se posjeti, nego im se “dolazi ravno na adresu”, a publici će se predstaviti 200 umjetnika, na preko 20 lokacija u četiri sarajevske općine.

Postavke će biti na svim frekventnim i manje frekventim lokacijama u gradu, a krunu festivala stavit će i snimanje dokumentarnog filma koji će dati novu perspektivu.

Danas počinje i rad tzv. Prvog propagandnog odreda BTO slikarstva – BTO, što stoji za Bosansku teologiju oslobođenja. To je radionica Damira Nikšića.

“Ima nove ideje i ne odustaje od promjena. Ima dovoljno pristalica bez obzira na sve, a održavat će se u kampusu Maršal Tito. Svi su se mogli prijaviti na ovu radionicu, gdje će mlade ljude će učiti slikati i gdje mogu mnogo će naučiti”, kazala je Ljevak.

Svoje radove izlagat će umjetnici svih generacija. Lejla Čehajić, autorica maskote festivala, Rikardo Druškić od mlađih umjetnika, grupa Zvono – pioniri konceptualne umjetnosti, Alija Kamber, te She You dizajnerski trio i mnogi drugi.

Što se tiče naslovinca najtiražnijih novina u BiH, prvi naslov koji je izdvojen jeste da “Banke sumnjaju da političari peru novac”.

“Meni je to tragikomično. Odakle sumnja? Vjerovala sam da će današnje novine donijeti fotografiju održanog polumaratona. Mi ne koristimo priliku da kometarišemo zdrav stil života i bolju sliku grada. To nije našlo mjesta na naslovnicama”, kazala je.

Dodala je i to da država ne brine o penzionerima i građanima. “Iznenađuje me mirenje sa bankovnim robstvom. U borbi nemamo šansi, što ne znači da trebamo odustati”, istakla je.

Što se tiče izbora Nermina Nikšića na funkciju predsjednika , njen stav je da rezultat ne čudi, budući da je on kandidat koji ima kompletnu stranačku infrastrukturu iza sebe te podršku predhonika. Dodala je i činjenicu da će morati dosta raditi u narednom periodu, budući da su izgubili povjerenje sopstvenih birača.

Tokom vikenda je u Banjaluci održana konferencija povodom 20 godina od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Sve ove godine su prošle u organizaciji konferencija, ništa pametno ni dobro nismo naučili iz njih. Vidjeli smo prije 20 godina da dijalog ima alternativu, i plašim se da naši predstavnici to često zaborave”, dodavši da BiH nema formiranu vlast ni godinu dana nakon izbora, a da rezultati popisa stanovništva nisu još objavljeni. “Kao da nas ima ko Kineza”, izjavila je u šali.