BiH konačno dobija zatvor "iz kojeg se ne može pobjeći"

Vijesti 25. sep 201518:13 > 19:12
N1

Bosna i Hercegovina još čeka na otvaranje državnog zatvora čije će sjedište biti u Istočnom Sarajevu.

Godina 2014. bila je prva poslijeratna, u kojoj nije bilo većeg broja prekobrojnih osuđenika, koji se, usljed nedostatka kapaciteta, nisu mogli uputiti na izdržavanje zatvorske kazne. 

Situacija bi trebalo da se promijeni krajem naredne godine. Tada bi Državni zatvor maksimalne zaštite trebalo da primi prve osuđenike.

Uskoro će na raspolaganju biti novih 348 zatvorskih mjesta, i to u državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu.

Zbog nepostojanja Državnog zatvora, kazna se do sada izdržavala u entitetskim kazneno-popravnim zavodima. Ministarstvo pravde BiH za to plaća – 40 KM po osobi i danu.

Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine. Završetak radova bio je predviđen za 2008. Sedam godina poslije, radovi su u punom jeku, a rok za završetak predviđen je za kraj naredne godine.

Prvobitno je izgradnja trebalo da košta 15 miliona eura. No, projekat nije bio prilagođen evropskim standardima. Uslijedile su godine pauziranja.

2011. je konačno počela sa radom Jedinica za implementaciju izgradnje Zatvora, a s njom je došao i novi projekat, zatim potraga za novcem, međunarodni tenderi, a u augustu prošle godine i početak radova. Zatvor danas košta gotovo dvostruko više nego što je bilo predviđeno.

Najskuplji su sofisticirani sistemi sigurnosti, prozori i vrata. Iz njega će biti nemoguće pobjeći, kažu.