Državni vrh BiH godinama pada na ispitu: Zajednički stav

Vijesti 25. sep 201518:37 > 19:16
N1

U New Yorku je počelo 70.zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Jedinstven, bosanskohercegovački stav na ovom zasjedanju trebao bi saopštiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a njegovo obraćanje planirano je za 1. oktobar.

Gotovo tradicionalno najviši državni vrh mučio se bilo kakvim stavom u vezi važnih pitanja od interesa Bosne i Hercegovine.

Ono što budem govorio u Ujedinjenim nacijama biće zajednički stav iz Bosne i Hercegovine, neposredno pred put u New York uvjerava Dragan Čović.

Detalji govora za zasijedanje Generalne skupštine UN-a još nisu poznati. Nerijetko su članovi Predsjedništva bili manje predsjednici države, a više predsjednici i poslušnici političkih opcija kojima pripadaju.

Godinama unazad u prostorijama Predsjedništva BiH odvijale su se sjednice na kojima članovi Predsjedništva BiH nisu uspjeli postići jedinstven stav o brojnim važnim pitanjima i međunarodnim krizama.

Gruzija, Kosovo, Ukrajina, Sirija i izvoz naoružanja – smjenjivale su se teme na kojima najviši državni vrh nije uspio da položi, čini se, najvažniji ispit – da bude ogledalo pragmatičnog i zajedničkog stava u interesu građana BiH.

Članovima Generalne skupštine UN-a obratiće se i papa Franjo. On je sa Kube stigao u svoju prvu posjetu SAD-u. Pred Generalnom skupštinom govoriće i kubanski predsjednik Raul Kastro. To je kao državnik Kube posljednji put učinio njegov brat Fidel 1960. godine.