Nermin Kožo mjesecima moli da mu omoguće izlazak iz stana

Vijesti 30. sep 201511:45 > 12:27
N1

Nermin Kožo iz Sarajeva je mladić u invalidskim kolicima od svoje treće godine. Tvrdi da su mu uskraćena osnovna prava i zbog toga će od ponedjeljka protestvovati. Već sedam mjeseci Kožo čeka da ga u svom uredu primi Semir Efendić, načelnik Općine Novi grad.

Kožo nema nikakvu mogućnost kretanja jer od ulaznih vrata kuće do ulice ga dijeli čak četredeset stepenica. Prije sedam mjeseci je predao molbu načelniku Općine Novi Grad, Semiru Efendiću, da ga primi i razgovara o ovom problemu, te da zajednički pronađu rješenje.

Nažalost, Nermin nikada nije dobio odgovor.

On je u razgovoru za N1 kazao da mu je potrebna finansijska pomoć Općine kako bi ugradio mali lift kako bi mu bilo olakšano kretanje u kolicima i kako bi mogao bez problema izaći iz stana i vratiti se.

Prije dvije godine otac je imao srčani udar i od tada više nije u stanju da me nosi. Od tada molim komšije, prijatelje, rodbinu ili bilo koga ko naiđe da mi pomogne kada trebam izaći ili se vratiti kući“, kazao je nesretni mladić i dodao da izlazi samo kada mora jer ne želi opterećivati ljude.

Zbog toga je zatražio pomoć Općine u kojoj živi.

Prvo sam išao u Mjesnu zajednicu, a onda su me uputili na Općinu. Slao sam fotografije placa i projekat lifta koji ide uz stepenice. Ja nemam novca da sam realizujem taj projekat. Prema mom proračunu potrebno je 22.000 KM“, rekao je Kožo kojeg je sve do prije dvije godine otac spuštao niz stepenica, a zatim nosio nazad do kuće.

N1

Kožu je automobil udario 1989. godine. Mišljenja je da nema apsolutno nikakvu pomoć samo jer mu se saobraćajna nesreća desila prije rata.

Većina osoba u kolicima su civilne ili vojne žrtve rata. Oni su dobili sve. Neko je dobio stan ili auto, a ko ima stan napravljen mu je prilaz. Mnogi imaju penziju, a ja nikada nisam ništa dobio. Sve do prije dvije godine ništa nisam ni tražio, međutim više nemam drugih opcija.”

N1

Kožo je naglasio da sve osobe u kolicima imaju velike probleme pri kretanju u glavnom gradu BiH.

Gdje god da nađete posao nemoguće je doći na posao, jer su skoro sve firme na spratu ili do njih ima puno stepenica. Ništa nije prilagođeno osobama u kolicima“, izjavio je on.

Nermin Kožo je svoje pismo Općini Novi grad i načelniku Semiru Efendiću poslao 24. februara ove godine.

Mogli su mi se makar javiti, ali nisu. Slao sam oca, srčanog bolesnika u Općinu da ih pita kada će me zvati. Međutim, ništa mu nisu znali reći osim da ću biti obaviješten. Od tada je prošlo sedam mjeseci i ja više ne mogu ovako.”

Nermin je za ponedjeljak, 5. oktobra najavio proteste ispred Općine Novi grad. On će svakog dana od 10:00 do 14:00 biti ispred Općine sve dok ga načelnik Efendić ne odluči primiti.