Donji Žabar je "grad koka i jaja", spremni za izvoz u EU

Vijesti 30. sep 201519:30 > 19:41
N1

Ekipa N1 boravila je u gradu koka i jaja, u kojem je najveća proizvodnja po glavi stanovnika.

Po glavi stanovnika se godišnje proizvede 20.000 jaja u Donjem Žabaru, opštini nadomak Brčkog koju zbog toga nazivaju “gradom koka i jaja“.

Kompanija Agreks proizvrede blizu 80 miliona komada. Za potrebe 4.000 stanovnika i previše.

“Imamo vlastito matično jato, roditeljsko, vrši proizvodnju rasplodnih jaja koja idu u inkubator. Dio proizvodnje u obogaćenim kavezima, kao na tržištu EU”, rekao je Jovo Perić, direktor proizvodnje u Agreksu.

U posljednjih deset godina u BiH se proizvodnja jaja povećala za 129 posto. Od prošlogodišnjih 702 miliona, gotovo 60 posto proizvedeno je u RS.

Ovo je jedna od najmodernijih farmi u zemlji, po mnogima spremna i za izvoz konzumnih jaja u EU.

Upakovana jaja idu i na inozemno tržište, zemalja koje nisu članice EU, poput Srbije i Crne Gore.

Od ukupno analiziranih uzoraka jaja sa svih farmi, u veterinarskom institutu Vaso Butozan, 6 posto je neispravno. Uglavnom se radi o prisustvu salmonele, no u Institutu ističu da procent nije zabrinjavajući. Kažu, domaće farme preuzele su sve direktive i procedure EU, posebno kada je u pitanju dobrobit životinja.

Ove koke imaju čak i turpijice za kandže.

“Pored prostora za nošenje jaja, moraju imati dovoljno prostora za hodanje, čišćenje kandži, turpijica”, komentarisao je Bojan Golić, rukovodilac laboratorije za mikrobiologiju Instituta Vaso Butozan.

Živinarstvo je jedna od rijetkih grana u BiH koja je u decenijskom rastu.

Dodatni impuls farmerima bila bi dozvola za izvoz u zemlje EU, koja će kažu i pored svih kontrola ispravnosti, na kraju biti politička odluka. Baš poput one za mlijeko.