Begić: Nisam vidio kajanje u očima ubice mog brata Zemira

Vijesti 01. okt 201508:58 > 09:02
gannett-cdn.com

Rasim Begić prvi put se susreo sa ubicama svog brata Zemira kojeg su u novembru prošle godine na parkingu u St. Louisu ubili tinejdžeri dok je bio sa svojom djevojkom.

Kako kaže Rasim, u očima jednog od osumnjičenih sa kojim se prvi put susreo u sudnici nije vidio krivnju niti žaljenje zbog ubistva 32-godišnjeg Zemira.

Gledao sam u njegove oči i nisam vidio kajanje za ono što je uradio. Gledajući ga osjećao sam se bespomoćnim“, kazao je Rasim Begić.

Slučaj ubistva 32-godišnjeg Zemira uznemirio je javnost u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno u St. Louisu u kojem živi preko 60.000 bh. državljana koji su u ovom gradu pronašli utočište nakon što su ‘90-tih izbjegli iz BiH.

Osim Kidda, tamošnje tužilaštvo tereti još Juana Carlosa Fabian-Lutza, Darriana Johnera i Roberta Mitchella za ubistvo prvog stepena.

Rasim kaže da svake sedmice posjećuje mjesto gdje je ukopan njegov 12-godina mlađi brati.

Ponekad osjećam da me može čuti kad govorim. Osjećam se nekako smirenije kad sam tu“, kaže Rasim.

Prisjetio se i dešavanja u Bosni i Hercegovini i razloga zbog kojih su odlučili napustiti našu zemlju.

Izbjegli smo iz Bosne i došli ovdje u potrazi za slobodom, ali je moj brat izgubio život“, dodao je on.

Policijski izvještaj kaže da je Begić te kobne noći išao kući iz bara, zajedno sa djevojkom kada mu je nekoliko adolescenata prišlo i počelo demolirati automobil. Rečeno je potom da je Begić izašao iz vozila i počeo se suprotstavljati tinejdžeriuma, koji su ga nakon toga počeli tući čekićima.

Navodno, Kidd je nakon toga skočio na haubu automobila i udario Begića u glavu, a nakon što je pao na zemlju, njih četvorica su ga nastavila tući.

Begić je pretrpio teške povrede glave, abdomena i kostiju lica, koje su se pokazale fatalnim, a Begić je preminuo u St. Louisu, u univerzitetskoj bolnici.

Begić i njegova porodica se iz BiH preselila 1966. godine u Utica, New York, prije preseljenja u Waterloo, da bi potom stigli u St. Louis. Radio je kao vozač kamiona, a u noći napada, kazao je Begićev brat pjevao je u jednom restoranu na Gravois Aveniji.