Grahovac: Nasilje nad djecom zastupljeno gotovo svakodnevno

Vijesti 01. okt 201509:56 > 10:04
N1

Jedno od istraživanja koje je provela Mreža mladih savjetnika Ombudsmena za djecu u 35 škola (18 osnovnih i 17 srednjih), a kojim je obuhvaćeno 1.241 dijete, imalo je za cilj da se ustanovi u kojoj je mjeri prisutno vršnjačko nasilje u školi, da li ga djeca vide i u kojim oblicima.

Nada Grahovac, ombudsman za djecu u RS je govorila u Novom danu o podacima do kojih se došlo.

O tome koliko je nasilje nad djecom zastupljeno u RS, Grahovac je kazala: “Zastupljeno je gotovo svakodnevno. Problem je sve prisutniji, a to govore i žalbe koje primamo. Jednako govore o nasilju i zemlje u okruženju. Ne govori se samo o fizičkom nasilju, postoje slučajevi psihičkog nasilja i zanemarivanja djece. Ti slučajevi se ne prepoznaju na vrijeme, tako da izostaje reakcija prema djeci i počiniocima. Postoje slučajevi nasilja u školi, neplaćanje alimentacije”.

Na pitanje kako da roditelj prepozna da se nad djetetom vrši neki oblik nasilja je odgovorila: “Dijete svojim ponašanjem uvijek šalje poruku da ima problem, a djeca vrlo često ne govore da imaju problem jer se boje i stide, boje se posljedica i ne očekuju da će im se pomoći. Ali, djeca i kada šute, šalju poruku da imaju problem. Svako odstupanje od redovnog ponašanja traži ozbiljnu reakciju odraslih”.

O psihičkom i digitalnom nasilju je komentarisala: “Prvi izvještaj koji smo imali u 2013. godini govori da je 650 djece žrtve različitog oblika nasilja. Djeca do 4 godine života i više – u 50 posto slučajeva je zastupljeno zanemarivanje. Emocionalno nasilje je zastupljeno u više od 30 posto, fizičko nasilje je na trećem mjestu, a onda dolazi seksualno. Ista djeca su bile žrtve više oblika nasilja istovremeno. Najmanji broj evidetiranih slučajeva je zabilježen u digitalnom nasilju”.

BiH još nema registar pedofila. Na pitanje da li je to otežavajuća okolnost u suzbijanju seksualnog nasilja nad djecom je rekla: “BiH još uvijek nema registar pedofila, a taj registar nije samo naša obaveza, to je prije svega obaveza koju imamo prema djeci. Registar je samo jedna od mjera prevencije. Cilj je da se počinioci drže pod nadzorom i da se spriječi njihovo bilo kakvo angažovanje sa djecom. Nadam se da ćemo ga uskoro imati, ali to je jedna od mjera. Zaštita traži sistem, a sistem traži različite mjere i aktivnosti u svim resorima”.