Digitalni signal do kraja godine u većim gradovima BiH?!

Vijesti 01. okt 201517:04 > 19:15
N1

BiH nikada nije prešla sa analognog na digitalno emitiranje TV signala iako je to bila međunarodna obaveza. Zemlje u regionu taj su posao završile.

Proces digitalizacije u BiH trebao je biti završen, a praktično tek počinje.

“Mi očekujemo da ćemo do kraja godine pustiti digitalni signal u većim gradovima. Govorimo o Sarajevu, Mostaru, Banja Luci”, tvrdi Draško Milinović, direktor RTRS-a.

Testno emitiranje digitalnog signala omogućeno je potpisivanjem ugovora o raspodjeli opreme za digitalizaciju između tri javna emitera i nadležnog ministarstva.

“Javni servisi, svi mi ovdje i politika koja je bila, zbog svih okolnosti koje su bile, mislim prije svega političke, su na pragu da budu muzeji, a ne javni servisi”, smatra Džemal Šabić, direktor FTV-a.

No, to će se mijenjati poručuju.

“Nadam se da će ovo omogućiti da uhvatimo korak sa evropskim zemljama i da će slušaoci i gledaoci od ovoga imati najveću korist”, dodaje Milan Trivić, direktor BHR 1.

Testno emitiranje započinju javne televizije, komercijalne će, kaže ministar Slavko Matanović, morati da sačekaju.

“Ukoliko bismo mi za to vrijeme izvršili izmjene strategija i proveli postupak javne nabavke u istom talasu bi bile i komercijalne stanice. Vrlo je teško dati rok, ali ministarstvo će sve poduzeti da i komerijalne TV stanice ne budu zaboravljene”, navodi Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH.

Zemlje u regionu ovaj proces su završile. A čitava BiH digitalnim signalom trebala bi biti pokrivena za tri godine – obećanja su nadležnih.