Sezona grijanja počinje prvim smanjenjem cijene plina

Vijesti 08. okt 201509:42 > 09:50
N1

Vlada Federacija BiH usvojila je prijedlog pojeftinjenja goriva, koje će prema distributivnim kompanijama pojeftiniti za 15.1 posto, kazao je Mirza Sendijarević, direktor BH Gasa za N1.

Ova odluka stupa na snagu čim se objavi u Službenim novinama, odnosno kada distributeri potpišu novi ugovor, dodao je.

Pojeftinjenje je uslovljeno zbog smanjenja transportnih troškova krot Mađarsku.

Sendijarević je kazao da su izvršeni svi preduvjeti da ova sezona grijanja bude uspješna, a da je uslov za novo eventualno pojeftinjenje smanjenje duga Sarajevogasa prema Bh. gasu.

Naime, aktuelni dug najvećeg distributera plina prema BH Gasu iznosi 48 miliona KM, uz 14 miliona zateznih kamata. Sarajevogas je ranije smanjio svoj dug budući da su uplatili pet miliona KM po hitnom postupku, i suštinski ova dugovanja su gorići problem i preduslov, kako smo ranije rekli, za novo smanjenje cijena plina. 

Kao najveći problem istakao je činjenicu da Bosna i Hercegovina nema skladište gasa, budući da je ranije taj prijedlog okarakterisan kao “bomba u dvorištu”, iako taj prostor imaju sve zemlje regiona. 

Sendijarević je kazao da su planovi i nacrti postojali, kao i idealna lokacija skladišta soli Tetima, na području tuzlanskog kantona. Međutim, povučena je nakon što su se građani pobunili, te je kompletan plan završio u loadici, iako postoji još od osamdesetih godina prošlog vijeka. Gradnja bi koštala negdje oko 50 miliona KM, ali prvo je potrebna volja da bi se plan sproveo u djelo. 

Bosna i Hercegovina se, kao potpisnica Ugovora o energetskoj zajednici, obavezala da će primijeniti standarde i zakone EU iz ove oblasti, usvojiti Zakon. Većina tih stvari nije učinjena.

Razlog tome je što nema saglasnosti sa RS-om, budući da u FBiH i RS-u vrijede drugačiji zakoni. U RS-u on ide na principu liberalizacija tržišta, dok u FBiH posluje se po principu uredbe. Sendijarević je suštinski kazao da najveći problem predstavlja činjenica da je ovaj problem izašao iiz okvira ekonomije, te da je poprimio političke obrise.

Za kraj, dodao je da BH Gas zagovara zakon koji će važiti na teritoriji cijele države.