Zenica: Svi rudari rudnika "Stara jama" stupili u štrajk

Vijesti 08. okt 201514:22 > 14:27
N1

Rudari rudnika mrkog uglja "Stara jama" u Zenici jutros su odbili nastaviti proizvodnju. Radnici sve tri smjene okupili su se pred kapijom pogona, gdje traže ispunjenje svojih zahtjeva. Počelo je od jednog, ali su se proširili na dodatna tri.

Senka Hadžović reporterka N1 televizije, koja se javila ispred kombinata, kazala je da su pregovori rudara sa rukovodstvom rudnika trajali tri sata, ali do dogovora nije došlo, te su oni odbili otići u jamu.

 Prvi razlog štrajka jeste ta što rukovodstvo nije uplatilo rate kredita radnicima, koje se skidaju s plaće. Navnodno, Elektroprivreda je to uradila rano jutros, ali rudari nisu dobili potvrdu još uvijek.

Radnici druge smjene, koji su došli kasnije pridružili su se kolega, što znači da sve tri jame rudnika su u generalnom štrajku. Rudari traže i uplatu regresa za ovu godinu.

Esad Čivić, direktor “Stare jame” kazao je da je to nemoguće, zbog prošlogodišnje tragedije u rudniku “Raspotočje”. Naime, zbog nesreće, smanjena je proizvodnja, što implicira da su smanjeni i prihodi.

Zahtjev rudara, njih više od 120 je i taj da se odvoje jamski radnici od ostalih, ali i da se ne insistira na osmosatnom radnom vremenu, nego da rudari mogu ići kada ispune svoju dnevnu normu.

N1