Nadležnima teče vrijeme za rješavanje rudarskih problema

Vijesti 09. okt 201517:09 > 19:01
N1

Naša ekipa od ranog jutra bila je sa zeničkim rudarima. Gladni i iscrpljeni, nakon još jedne neprospavane noći, bez optimizma na licima, dočekali su novo jutro. Oko osam sati pridružile su im se i kolege rudari iz jame Raspotočje.

Ni oni ne proizvode od jučer. Došli su podržati kolege i sačekati ishod sastanka. U međuvremenu pričaju o lošim uvjetima rada u rudnicima, naročito zeničkom.

Ja mislim da su najteži uslovi ovdje, nema opreme, nema rada, nema ljudstva, administracija velika, plate male, i to što dobijemo uzimaju nam banke kako uzimaju, manje više na svim nivoima firma gleda da nam uzme“, rekao je rudar Ifet Gluhić.

U zgradi je zasjedala Skupština sindikata, koja donosi odluku o formiranju Mirovnog vijeća koje bezuspješno razgovara sa upravom. Novca za uplatu regresa, u iznosu od oko milion i po maraka nema. Sindikat nakon toga donosi odluku o generalnom štrajku.

Tačno u podne na snagu je stupila odluka o generalnom štrajku. To znači da najvjerovatnije prije ponedjeljka niti u jednoj od tri jame zeničkog rudnika neće biti nastavljena proizvodnja.

Nadležnim u Elektroprivredi dat je rok od 48 sati da ispune njihove zahtjeve.

Imamo tri zahtjeva koja su nama u ovom slučaju bitna, isplata regresa, kontinuirana isplata plate i toplog obroka u narednom periodu i hitna ulaganja po donesenim odlukama, te odluke već godinu dana postoje, ali nikako da dođe do realizacije”, rekao je predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Ukoliko do ponedjeljka ne dobiju obećanja da će njihovim zahtjevima biti udovoljeno, planiraju dalje korake.

U ponedjeljak, ako Bog da ako budemo zdravi i živi, sve brigade dolaze ovdje. U 7 sati se pakujemo za Sarajevo pa ćemo gore riješiti svoje probleme“, kazao je rudar Mehrudin Mahmić.

Vrijeme koje nadležni imaju za rješavanje problema rudara – već je počelo teći.