Ćavar: Trakavica s blokiranjem vlasti treba prestati

Vijesti 12. okt 201508:28 > 08:35
N1

Gost rubrike Press u jutarnjem programu N1 televizije bio je Mladen Ćavar, član Glavnog Odbora SDP-a.

Pomoćnici ministara gube “vječiti” mandat, glasio je jedan od naslova dnevne štampe.

Tu aktivnost podržavam jer je dobro da nova vlast dovede i veći broj svojih savjetnika. Tako se niti jedna granitura ne može pravdati da nije imala dovoljno prostora da provede svoju politiku“, rekao je Ćavar.

Opozicija u Republici Srpskoj želi razgovor kroz institucije.

Opozicija u RS se bori na jedan pragmatičan opozicijski način, oni smatraju da su upravu i podržavam ih da trebaju razgovarati kroz institucije“, izjavio je gost Novog dana.

Nakon dvije decenije od Dejtonskog sporazuma i dalje neobnovljeno više od 110.000 kuća.

U nekoliko predizbornih kampanja smo govorili da proces povratnika jako sporo teče. Sredstva namijenjena za povratničku populaciju je preusmjeren na ugrožene“, kazao je on.

Zamrznut štrajk rudara RMU Zenica, Sindikat prihvatio ponudu Elektroprivrede BiH.

Rudarski posao je veoma težak i opasan posao. SDP podržava da se teret krize ili teških vremena ravnomjerno rasporedi na sve segmente u društvu, pa tako opravdavam zahtjeve rudara za veće plate i bolje uslove za rad“, kazao je član GO SDP-a i dodao da rudari u BiH imaju skromnu mehanizaciju i da im se stalno daju obećanja, te da bi se s toga trebala pronaći sredstva i poboljšati uslove za njihov rad.

Proteklog vikenda Tursku je pogodila velika tragedija. U terorističkom napadu u Ankari poginulo 97 osoba.

Katastrofa je ono što se desilo u Ankari. Terorizam je alarmantan problem u cijelom svijetu u kojem stradaju nevine žrtve. To ne vodi ničemu, već samo produbljivanju sukoba. Sa stajališta BiH sigurnost košta i potrebno je uložiti više novca u sigurnosne agencije“, istakao je Ćavar.

Na pitanje hoće li DF blokirati ulazak SBB-a u vlast, Ćavar je kazao: “To treba pitati Demokratsku frontu. Treba uspostaviti vlast i opoziciju i da se krene u vlast. Ne bih da se trakavica s blokiranjem vlasti nastavi. Ova pat pozicija ne koristi građanima BiH.”

I za kraj prokomentarisao je nastup “Zmajeva”.

BiH je pobijedila ekipu Walesa i ne smije biti zamjerke. Selektor će naći adekvatnu zamjenu za Cocalića i mislim da naši nogometaši drže sve u svojim rukama, tj. nogama. Na ruku nam ide i činjenica da Kipar mora napasti, a mi imamo nekoliko brzih igrača s kojim ćemo im se revanširati za onaj poraz. Uz malo sreće Vedo Ibišević može dati golova koliko hoće.”