"Nikolić ponosan što je svjedočio protiv drugih zločinaca"

Vijesti 12. okt 201521:35 > 21:48
N1/ Reuters

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, tvrdi da je prije mjesec dana vidjela na slobodi Momira Nikolića, osuđenog na kazne od 20 godina zatvora zbog progona Bošnjaka iz Srebrenice.

Haški tribunal saopštio je da je još prošlog ljeta privremeno oslobodio bivšeg oficira Vojske Republike Srpske Momira Nikolića, iako on nije odslužio dvije trećine kazne od 20 godina zatvora zbog progona Bošnjaka iz Srebrenice.

Odlukom predsjednika Tribunala Theodora Merona, Nikolić je iz zatvora u Finskoj pušten 1. jula prošle godine. Ta odluka Tribunala držana je u tajnosti do danas, kada je objavljena. Podsjetimo, Nikolić je 2003. godine priznao da je kriv zbog učešća u sprovođenju operacije sistematskog ubijanja blizu 7 hiljada bošnjačkih muškaraca i deportacije žena i djece iz Srebrenice.

Puštanje Nikolića na slobodu komentirale su i “Majke enklava Srebrenice i Žepe”.

“Prije mjesec dana sam Nikolića vidjela pred njegovom kućom. Isticao je kako je dosta učinio za Bošnjake i kaže da je svjedočio protiv drugih zločinaca koji su kasnije osuđeni. Žao mi je što nije dobio veću kaznu i što mu nije presuđeno za genocid u Srebrenici. On je bio ključna osoba za stvari koje su se dogodile u Srebrenici”, rekla je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”.

Kada Hotić, predstavnica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, navodi da je postala praksa Haškog suda da poslije nekoliko godina odslužene kazne pušta na slobodu osuđene za ratne zločine, zbog, kako kaže, nekakvih okolnosti.

“Šešelja su pustili na slobodu zbog zdravstvenih razloga, a on hoda po Beogradu i Srbiji zdraviji nego što je ikad bio. Postali smo sumnjičavi i nevjerujemo onome što kaže Haški tribunal”, zaključila je Hotić.