Neuspio pokušaj deportacije porodice Almedina Fejzića

Vijesti 13. okt 201515:48 > 16:02
Berlingske

Zbog odluke danskih vlasti danas je iz te zemlje u Bosnu i Hercegovinu trebala biti deportovana porodica Fejzić koja u Danskoj živi već tri godine.

Međutim, kako pišu danski mediji, nakon što su stigli na aerodrom, Himzo Fejzić, otac 18-godišnjeg Almedina i 14-godišnjeg Almina, posjekao se po ruci nakon zbog čega je deportacija odgođena. 

Danski advokat Poul Hauch Fenger kaže da porodici Fejzić nije odobren azil iz dva razloga. 

“Jedan je taj da bolest oca nije toliko ozbiljna, a drugi je da u BiH može dobiti dobar tretman za svoju bolest”, kazao je Fenger.

Porodica Fejzić je u Dansku stigla prije tri i pol godine gdje su iz humantarnih razloga i bolesnog oca zatražili stalni boravak u ovoj zemlji.

Međutim, to im nije odobreno što je posljednjih dana dovelo do protesta u Danskoj, posebno u srednjoj školi koju pohađa Almedin. Njegove školske kolege su skupile čak 13.000 potpisa vjerujući da će spriječiti deportaciju porodice Fejzić.

Tamošnje ministarstvo pravde oglušilo se na ovaj zahtjev učenika i građana. Kako su saopštili, uskoro će biti objavljen novi datum deportacije porodice Fejzić.