Planinari i zemljoposjednici u borbi protiv vjetrenjača

Vijesti 14. okt 201517:07 > 19:12
N1

Vlada Srednjobosanskog kantona izdala je četiri koncesije za vjetrolektrane na platou Vlašića. Dok planinari protestuju, firma TLG d.o.o. iz Travnika prikuplja potrebnu dokumentaciju, ispitujue zemljište i planira gradnju.

Nadmorska visina 1510 metara i velika brzina vjetra za investitore znače novac.

Na platou Galica se planira izgradnja 60 vjetroelektrana što zahtjeva i dodatnu putnu infrasturukturu. Ovo je privatno zemljište, a ispitivanja se vrše bez dozvola vlasnika.

Jedan od 86 vlasnika zemljišta koji je potpisao peticiju protiv izgradnje je i Mio Valjan.

“Dolaze po tuđoj zemlji i hodaju, a da nisu dobili saglasnost. To je ugrožavanje prava vlasništva. Kako može neko doći i planirati ili raspravljati na tuđoj imovini”, pita Valjan.

U borbu protiv vjetrenjača upustili su se i planinari. Šest planinarskih durštava sa Vlašića, hoće da sačuvaju nektanutim dom surog orla i vazdušnu banju, te zaštitni znak planine – ovčarstvo, od kojeg živi više od 120 porodica.

“Hoće da unište jedini izvor na 1760 m nadmorske visine. Izvor Drvećani je jedini ovakav na Balkanu. I sve ovce idu na to izvorište jer u krugu od 10 km nema drugog izvora. A sa svakim pomjeranjem stijene taj izvor može nestati”, tvrdi Marko Bokulić iz planinarskog društva Paklarske stijene.

Za investitora, firmu TLG Travnik, sve je po zakonu i izgradnja vjetroelektrana je izvjesna. Izrada projektne domuentacije je u rukama firme Bičakčić doo.

“Završena je izrada okolinske dozvole i dobijena je od federalnog Ministarstva okoliša i turizma. TLG ima koncesione ugovore sa Vladom SBK i takođe ima obezbijeđen mijerni stub na ovoj lokaciji”, kazao je Edhem Bičačkić iz firme Bičakčić doo.

Iz TLG-a poručuju da turbina vjetroelektrane manje šteti okolini nego putnički automobil. Obećavaju da zvuk vjetrenjače neće biti jači od 50 decibela, što je približna jačina zvuka dozvoljenog u bolnicama.